Yeşil Plaka Kime Verilir, Yeşil Plaka Nedir

ABONE OL
Yeşil Plaka Kime Verilir - Yeşil Plaka Nedir

Yeşil plaka, Türkiye’de faaliyet gösteren büyükelçilik, konsolosluk araçlarına ve ya büyükelçiliklerde ve konsolosluklarda göre yapan diplomat ve idari teknik personellerinin kullandığı araçlara verilir. Yeşil plakalar büyükşehirlerde yaşamayanların sık görebilecekleri bir plaka türü değildir, bunun için bilinmemesi de normal bir durumdur.

Yeşil plakaların ortasında bulunan harfler CC, CD, CG ve CM şeklinde olmak zorundadır. Diplomatik görevde olan kişi bu görevde olduğu sürece yeşil plakayı kullanabilir. Görevi sona erdikten sonra ise plakaları geri alınır. Diplomatik görev yapan kişiler yeşil plaka kullanmak zorunda değillerdir, fakat yeşil plaka kullanmak istemezlerse bu durumda planın kenarlarında yukarıda bahsetmiş olduğumuz CD, CG, CM ve CC harf gruplarından birisini yapıştırmak zorundadır.

Yeşil Plakanın Ortasındaki Harfler?

Yeşil plakaların ortasında bulunan harfler araç içerisinde bulunan personelin ne iş yaptığını gösterir. Buna göre plakaların ortasındaki harflerin anlamları şöyledir:

  • Yeşil Plaka CC: Konsolos
  • Yeşil Plaka CG: Konsolosluk İdari ve Teknik Personel
  • Yeşil Plaka CD: Büyükelçi
  • Yeşil Plaka CM: Büyükelçilik İdari ve Teknik Personel

Yeşil Plakalı Araçların Özellikleri Nelerdir?

Bir araca yeşil plaka verilmesinin anlamı sadece yaptığı görevi belirtmek değildir. Yeşil plakaya sahip olan bir aracın sahip olduğu haklar aşağıdaki gibidir:

  • Polis tarafından durdurulamaz
  • Arama işlemine tabi tutulamaz
  • Gümrük kapılarında kontrol edilemez

Yeşil plakalı araçları diğer araçlardan ayıran özellikler yukarıda bahsettiğimiz gibidir. Ancak bunun dışında bu araçlarda kırmızı ışıkta durmak, trafik kurallarına uymak zorundadır. Yani herhangi bir şekilde trafikte geçiş üstünlüğü olan araçlar değillerdir.

Karayolu Kanununa Göre Yeşil Plaka İle İlgili Maddeler

  • CD ve CM harfleri bulunan yeşil plakalı araçların zemini beyaz harf ve rakamları yeşildir.
  • CC ve CG grupları içerisinde yer alan Başkonsolosluk araçlarının zemini yeşil rakamlar ve harfler beyazdır.
  • Diplomatik görevde olan kişiler araç kiraladıklarında bunu Dışişleri Bakanlığına bildirerek plakalarını alabilirler. Görevleri sona erdikten sonra ise tebliğe gerek kalmadan plakalar iade edilmek zorundadır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgi için https://www.surucukurslari.com/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

16.07.2020

Engelli Aracı Nasıl Alınır, Rapor Oranı Kaç Olmalıdır

03.02.2022

Şarköy Sürücü Kursları - Şarköy Ehliyet Kursları

02.08.2021

Elektrikli Otomobillerin Avantajları Nelerdir

25.05.2021

Trafik Cezası Nereye Ödenir