Yeni Ehliyetin Geçtiği Yerler

ABONE OL
Yeni Ehliyetin Geçtiği Yerler

1 Ocak 2016 yılından sonra alınan veya yenilenen tüm ehliyetler yeni ehliyet olarak geçerlidir. Bu tarihten sonra ehliyetlere çip takılıyor olması ehliyetlerin pek çok amaçlı kullanılmasına da imkan sağlamış oluyor. Ehliyetlerdeki yenileme sonrasında sürücülerin merak ettiği pek çok konu var ve bunlardan bir tanesi de yeni ehliyetlerin nerelerde ve ne gibi durumlarda geçerli olduğudur. Örneğin yeni ehliyet nüfus cüzdanı yerine geçiyor mu?, sınavlarda geçerlilik değeri ne?, Bankacılık işlemlerindeki rolü ne oluyor? Gibi sayılabilir.

Aşağıda yeni ehliyetlerin geçerli olduğu durumlardan bazıları belirtilmiştir.

Yeni Ehliyet Nüfus Cüzdanı Yerine Geçer mi?

Bu soru tüm ehliyet sahiplerinin merak ettiği bir konudur. Bu sorunun yanıtı aslında çok açıktır. Eski ehliyetlerde sürücü adayına dair birçok kişisel bilgi bulunuyordu. Yeni ehliyetlerde ise maalesef kişiye ait bilgiler yer almıyor. Bunun içinde yeni ehliyetlerin nüfus cüzdanı yerine geçerli olması mümkün değil. Yani buradan yola çıktığımızda şunu söyleyebiliriz ki yeni ehliyetler KPSS, LGS, AOF, ALES, TUS gibi ÖSYM tarafından yapılan hiçbir sınavda geçerli olmuyor. Eğer ehliyetinizi değiştirmemiş ve halen eski tip ehliyeti kullanıyorsanız bu tip ehliyetle sınava gitmeniz yeterli olacaktır.

Yeni Ehliyet Bankacılık İşlemlerinde Geçerli Midir?

Aslında bu sorunun yanıtı da yine az çok yukarıda verilmiştir. Bankacılık işlemlerinde esas TC kimlik numarasıdır. Dolayısıyla yeni tip ehliyetlerde TC numarası yazmadığından dolayı bankalar yeni çipli ehliyeti kabul etmiyor. Bu nedenle bankaya işiniz düştüğünde yanınızda nüfus cüzdanınızla gitmeniz faydalı olacaktır. Eski tip ehliyetler ise halen bankacılık işlemlerinde geçerli oluyor.

Yeni Ehliyet ile Oy Kullanabilir miyim?

Yeni ehliyetin geçerliliğinin tartışıldığı başka bir yerde oy kullanmalardır. Bilindiği üzere oy kullanmak her yıl tekrar eden bir durum olmadığından dolayı sürücüler bu konuda nasıl bir karar olduğunu bilmiyor. Hatırlatmak amacıyla tekrar belirtelim yeni ehliyetlerin üzerinde kişisel bilgilerin yer almıyor olması oy kullanma işleminde de geçerliliğinin olmamasına neden oluyor. Eğer oy kullanma esnasında ehliyeti tanıyabilecek bir sistem kurulursa bu durumda ehliyetle oy kullanması da mümkün olacaktır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

23.03.2020

2018 Ehliyet Sınav Soruları

06.04.2021

Ehliyet Nasıl Çıkarılır? 2021

11.01.2022

Araçlarda İpotek Tespiti Nasıl Yapılır

01.07.2021

Çekilen Araç Sorgulaması Nasıl Yapılır