Yeni Ehliyet Kimlik Yerine Geçer mi

ABONE OL
Yeni Ehliyet Kimlik Yerine Geçer mi

Hep bir zamanlar ehliyetlerin kimlik belgeleriyle birleştirileceği ve bir çip sayesinde tüm kişisel bilgilerinizin orada olacağı söylenirdi. Kısmi olarak 2016 yılında yapılan düzenlemeyle birlikte bunlar hayata geçmiş, ancak sürücülere verilen yeni tip ehliyetler çipli olmalarına karşın kimlik belgesi niteliği taşımamaktadır. Yani bir sürücü ya da herhangi birisi hem ehliyetini hem de nüfus cüzdanını almak zorunda.

Peki, yeni tip ehliyeti olan bir kişi aynı zamanda nüfus cüzdanını da yanında taşıması mı gerekiyor? Yoksa ehliyetiyle istediği her şeyi yapabiliyor mu?

Yeni Ehliyetler Kimlik Yerine Kullanılabilir mi?

Eski tip ve yeni tip ehliyetler arasında bazı farklılıklar var. Eskiden herhangi resmi bir işte eski ehliyetinizle birlikte nüfus cüzdanınızı da yanınızda bulundurmanız gerekmiyordu. Ancak yeni ehliyetlerde bu mümkün olmuyor. Eski tip ehliyetlerin üzerinde tüm bilgiler yazdığından kurumlarda bu bilgilerle sizin hakkınızdaki tüm işlemler yapılabiliyordu. Yeni tip ehliyetlerde ise bu bilgiler kartın üzerinde yer almıyor. Doğal olarak resmi işlemlerde ehliyetiniz kabul edilmiyor.

Eski Tip Ehliyetlerde Bulunan Bilgiler Nelerdir?

Eski ehliyetlerde isim, soy isim, nüfusa kayıtlı olduğu şehir, il ve ilçe, cilt/sayfa numarası, kütük numarası, anne ve baba ismi, doğum yeri/tarihi, gibi bilgiler yer alıyordu.  

Yeni Ehliyet Sınavlarda Kullanılabilir mi?

Aslında bu sorunun yanıtını yukarıda açıkladık diye düşünüyorum, fakat daha net anlaşılabilmesi için belirtelim KPSS, YGS, DGS, AOF, TUS, ALES, Hakimlik ve Savcılık Sınavları ve ÖSYM tarafından yapılmış olan sınava eski ehliyet sürücü belgesi ile birlikte girmeniz mümkündür

Yeni Ehliyet Bankacılık İşlemlerinde Geçerli Midir?

Bankalarda kurumlar gibi yeni tip ehliyetleri resmi işlemlerinde kabul etmiyorlar. Yani bankaya gittiğinizce kimlik belgeniz yanınızda yoksa o zaman işlemleriniz maalesef yürütülmüyor.

Toparlayacak olursak yeni tip ehliyetler resmi işlemlerde kullanılmıyor. Nedeni ise kimlik bilgilerinin doğrulanamıyor olmasıdır. Yani insanlar herhangi bir yerden bulmuş oldukları kimlik belgesiyle işlerini tamamlayabilirler. Doğal olarak doğrulamanın başarılı olamaması tüm kurum ve kuruluşların yeni çipli ehliyetleri tercih etmemesine imkan tanımıştır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

21.12.2020

İcradan Araba Nasıl Alınır

21.10.2020

Yağmurda Daha İyi Sürüş Yapmanız İçin 7 Önemli İpucu

30.03.2020

Monoküler Ehliyet Nedir

05.06.2020

Rize Sürücü ve Ehliyet Kursları