Yazlık Lastikler Ne Zaman Takılır? 2022

ABONE OL
Yazlık Lastikler Ne Zaman Takılır - 2022

Otomobillerin yazlık lastiklere geçişi, 1 Nisan itibarıyla başlar. Bunun için her araç sürücüsünün 1 Nisan’dan sonra yazlık lastiklere geçiş yapması gerekir. Yazlık lastikleri mevsiminde takmanın en önemli faydası yakıt tüketimini düşürmesidir. Dolayısıyla bir aracın en önemli ekipmanları arasında bulunan lastikler mevsim koşullarına bağlı olarak daha iyi performans gösterir.

Yazlık Lastiklerin Özellikleri Nelerdir?

Yazlık lastikler ılık ve sıcak hava koşulları için tasarlanmıştır. Dört mevsim lastiklere benzer özelliklere sahip olan yazlık lastiklerin üzerindeki bloklar kısa ve kalındır. Yazlık lastiklerin üzerinde bulunan diş desenleri ve kauçuk bileşenler aracın yola daha iyi tutunmasını sağlar.

Yazlık lastiklerdeki diş derinliği kışlık lastiklere göre daha azdır, bu da lastiğin ham maddesi olan kauçuğun yola daha iyi temas etmesini sağlar.

Yazlık lastikler karlı ve buzlu havalar için kesinlikle uygun değildir. Hava sıcaklığı 7 derecenin altına düşmesi halinde lastiğin bileşeni olan kauçuk özelliğini kaybetmeye başlar. Sertleşen lastikler yola tutuş performansını kaybeder.

Yazlık lastikler daha sessiz ve yumuşak bir yapıya sahiptir.

Yazlık Lastik Nedir?

Yazlık lastikler sırt desenlerinden dolayı sıcak havada yola daha iyi tutunma sağlar. Kışlık lastiklere göre daha sığ oyuklara sahiptir. Bu da yolla temasını artırır. Sırt desenlerinin yapısı aracın yolda daha sessiz gitmesine neden olur. Bu da uzun yolculukların daha konforlu geçmesine imkan sağlar.

Yazlık Lastikler Daha mı Az Yakar?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi yazlık lastikler daha az yakar. Nedeni ise yuvarlama direncinin düşük olmasıdır. Kışlık lastikler sürüş esnasında araca ekstra bir çekiş gücü ve fren özelliği katar, fakat yazın bunlara ihtiyaç yoktur.  Mevsimine uygun özelliğe sahip olmayan lastiklerin kullanımı aracın çekiş gücünde kayıplara neden olabileceği gibi fren mesafesinin de daha fazla uzamasına neden olur. Yazlık lastikler ABS ile fren yapıldığında kışlık lastiklere göre sıcak havada %40’a varan kısa mesafede durur.

Yazlık Lastik ile Kışlık Lastik Arasındaki Fark Nedir?

Yazlık lastikler hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğünde sertleşir ve yol tutuş özelliğini kaybeder. Bunun için havalar soğuduğunda güvenli değildir. Kışlık lastikler ise ağır hava koşulları için tasarlanmıştır. Özel olarak hazırlanmış desenleri sayesinde kışın zemine daha iyi tutunur.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

07.04.2023

Emniyet Şeridi Cezası Ne Kadar Oldu? Emniyet Şeridi Cezası 2023

31.12.2020

Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır

01.07.2021

Nissan GT-R Modellerinin Hikayesi

14.09.2020

Anahtarsız Çalıştırma Sistemi Nedir