Yağmur Sensörü Nasıl Çalışır

ABONE OL

Otomobil üreticilerinin silecek sistemini ortadan kaldırmak veya değiştirmek için denediği birçok farklı teknik var. Yağmur sensörü teknolojisi yaklaşık olarak 1950'lerden beri var, ancak yağmur sensörleri 1990'ların sonlarına kadar arabalarda yaygın olarak kullanılmıyordu. Günümüzde yerli ve yabancı binek araç ve kamyonlarda yaygın bir şekilde kullanılmaya başlayan bu sensörler aracın ön camındaki suyu algılar ve silecekleri otomatik olarak çalıştırır.

Yağmur Sensörünün Arkasındaki Mekanizma Nedir?

Yağmur sensörü, ön cama temas edecek şekilde dikiz aynasının yanına monte edilmiştir. Yağmur sensörünü gizlemek için ön camın küçük bir kısmı karartılır ve sensörün bulunduğu yerin ön bölümü açık bırakılarak görüş noktası haline getirilir. Yağmur sensörü, toplam iç yansıma prensibine göre çalışır. Bu teknik kızılötesi radyasyonu kullanır. Kızılötesi ışık, arabanın içindeki sensörden ön camın açık bir alanında 45 derecelik bir açıyla ışınlanır. Yağmur yağdığında, ıslak cam ışığın dağılmasına ve daha az miktarda ışığın sensöre geri yansımasına neden olur. Geri yansıyan ışık miktarı, sensörün içindeki yazılım tarafından önceden belirlenen bir seviyeye düştüğünde, kurutma işlemini başlatmak için otomatik olarak arabanın silme mekanizmasını çalıştırır. Yazılım ayrıca nem birikiminin miktarına bağlı olarak sileceklerin hızını da belirler.

Yağmur sensörünün faydası nedir?

Sürüş sırasında ön camın açık olması sadece kendi güvenliğiniz için değil, çevrenizdeki diğer insanların veya araçların güvenliği için çok önemlidir. Yağmur yağdığında görüş mesafesi büyük ölçüde azalır. Ön camı temizlemek için sileceklerin hemen açılması gerekir. Yağmur sensörü yağmuru algılar ve silecekleri manüel olarak devreye sokma çabasıyla dikkatinizin dağılmaması için silecekleri çalıştırır. Bu, arabayı daha iyi kontrol etmenize ve güvende tutmanıza yardımcı olur.

Yağmur Sensörünün Takılması ve Değiştirilmesi

Aracınızda yağmur sensörü olup olmadığını tespit etmek için, bir sonraki yağmur yağdığında dikkat ederek sileceklerin otomatik olarak açılıp açılmadığını görebilirsiniz. Her cam değişimi yaptığınızda yağmur sensörü jel pedlerinin değiştirilmesi gerekir. Aracınızda yağmur sensörü olup olmadığından emin değilseniz kılavuzunu okuyabilir ve internetteki bilgiler inceleyebilirsiniz.

Otomobiller hakkında daha fazla teknik bilgi almak için https://www.surucukurslari.com/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

25.05.2022

Araç Motor Temizliği Nasıl Yapılır

27.05.2021

Sürücü Kursu Kayıtları Ne Zaman Bitiyor

14.10.2020

Yollar Nasıl ve Neden Yapılır

22.07.2020

Otomobil Konulu En Güzel Filmler