Yağ Pompası Nedir, Yağ Pompası Çeşitleri Nelerdir

ABONE OL
Yağ Pompası Nedir, Yağ Pompası Çeşitleri Nelerdir

İlk motorlar yağ için bir damlama besleme sistemi kullanıyordu. Sistem yağı hareketli parçalara düşürüyor ve ardından altındaki bir tepside topluyordu. Gemilerde, görevi hareket eden parçaların üzerinde küçük tencere yağları doldurmak olan bir 'yağlayıcı' pozisyonu vardı. Yaklaşık 1900'den itibaren, içten yanmalı motorlar, yağın motorun çeşitli parçalarına pompalandığı zorunlu besleme sistemine geçti. Bugün tüm motorlar zorunlu beslemeli bir yağlama sistemi kullanır ve bunun adı yağ pompasıdır.

Yağ pompası, yağlama sisteminin kalbidir. Yağ karterinden yağı emer, yağ kartere geri düşmeden ve yeniden dolaştırılmadan önce motordaki yağ yollarının etrafında dolanır. Yağ pompası, motorun oldukça kritik bir parçasıdır. Eğer yağ pompası arızalanırsa pahalı bir motor arızasına yol açacaktır.

Yağ Toplama Borusu

Yağ pompası, toplama borusu adı verilen bir boru vasıtasıyla karterdeki yağı emer. Borunun ağzı, yağ yüzeyinin altında bulunur ve büyük parçacıkların pompaya emilmesini önleyen bir filtre ile kaplanmıştır.

Bu filtre süzgeci tıkanırsa, motor yağ toplamaz ve motorun büyük hasar görmesine neden olabilir. Bu nedenle yağ pompasının düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir.

Yağ Pompaları

Çoğu yağ pompası doğrudan krank mili tarafından tahrik edilir. Burada gösterilen pompa, iç dişlisinin doğrudan tahrik edildiği krank milinin burnunun üzerine oturur.

Giden yağ miktarı girenle aynıdır. Başka bir deyişle, pompa yağı bir taraftan diğerine taşır. Bu, örneğin suyu hareket ettirmeye çalışan ancak bir taraftaki basınç çok büyükse bunu yapmayan bir soğutma sıvısı pompasıyla karşılaştırılabilir.

Motor devri arttıkça, pompa daha hızlı döner ve daha fazla yağ pompalanır. Bu normaldir, çünkü daha yüksek motor hızlarında yağlama ve soğutma, daha fazla yağ akışı gerektirir.

Yağ Pompası Mekanizmaları

Kullanımda olan iki ana tip yağ pompası vardır. Her ikisi de uzun ömür ve yüksek basınçlara karşı pompalama yeteneği için metal dişliler kullanır.

Rotor Tipi Pompalar: Rotor tipi pompalar en yaygın olanıdır. Pompanın iki dişlisi vardır. Tahrik edilen bir iç dişli ve iç dişli etrafında dönen dış dişli. İç dişlinin dış dişliden bir tane daha az dişi vardır ve içine genişleyen ve doldurmak için yağı emen bir boşluk bırakır. Dönme devam ederken, dişli dişleri birbirine geçtikçe bu boşluk yavaşça kapanır ve yağ, boşluktan dışarı çıkmaya zorlanır.

Dişli tip pompalar: Birbirine geçen aynı boyutta iki dişli bulunur. Bir dişli tahrik edilir ve her ikisinin de aynı anda dönmesi anlamına gelecek şekilde döndürülmemiş dişli ile kilitlenir. Dişler hareket ederken, ortada buluşup bir kez daha birbirine geçene kadar boşlukta yağ taşırlar.

Otomobiller hakkında daha fazla teknik bilgi almak için https://www.surucukurslari.com/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

18.06.2021

Sürücü Kursu Kayıt İptali Nasıl Yapılır? 2022

01.08.2022

LPG Dönüşüm Fiyatları 2022: LPG Montaj Fiyatları

17.05.2020

Kırşehir Sürücü ve Ehliyet Kursları

19.10.2020

Rot Balans Ne Demek