Yabancı Sürücü Belgesi Geçerlilik Süresi Ne Kadar

ABONE OL
Yabancı Sürücü Belgesi Geçerlilik Süresi Ne Kadar

Yabancı ehliyet Türkiye’de geçerli mi? Yabancı sürücü belgesi geçerlilik süresi ne kadar? Yabancıların Türkiye ‘de araç kullanması gibi pek çok soruya bu makalemizde açıklık getirelim istedik. İlk olarak yabancı sürücü belgelerinin Türkiye’de geçerliliği hakkında bilgilendirme yaparak başlayalım.

Yabancı Sürücü Belgelerinin Türkiye’de Geçerliliği

Türkiye’de özellikle yaz aylarında pek çok yabancı plakalı araç görüyoruz ve bu araçların sürücülerine baktığımızda hepsinin yabancı ülke ehliyetine sahip oldukları görülmektedir. Bu da ister istemez bu vatandaşlarımızın ne kadar süreyle ehliyetlerini kullanabileceği sorusunun ortaya çıkmasına neden olur.

Dış ülkelerden alınan ehliyetler, ülkemize girildiği andan itibaren 1 yıl süreyle geçerliliği vardır. Yani yabancı plakayla gördüğünüz o kişiler ülkemizde 1 yıl boyunca araç kullanabilirler. Burada önemli olan farklı bir konu vardır. Eğer bu sürücüler ülkemizde 6 aydan daha fazla durması gerekiyorsa o zaman 6 ayın sonunda sürücü belgelerini noterden ya da dış temsilciliklerden Türkçe tercüme ile onaylatmış olmaları gerekir. Yani 6 ay boyunca herhangi bir işlem yapmadan 6 ay sonunda noter onaylı olarak araç kullanabilirler.

Ülkemizde 1 Yıldan Fazla Kalacak Olan Sürücüler

Eğer aynı kişi ülkemizde 2 yılı aşkın süreyle kalmayı düşünüyorsa bu durumda ehliyetlerini Türk ehliyetine çevirmeleri gerekir. Yabancı ehliyetlerini Türk ehliyetine çevirmeyenler para cezası ödemek zorunda kalır.

Yabancıların sürücü belgeleri ile ülkemizde araç kullanmaları;

Türkiye’de başka bir ülkenin vatandaşı olan pek çok kişi bulunur. Bu kişiler eğer ülkemizde 6 ay süreyle kalacaklarsa, bu durumda kendi ülkelerine ait ehliyetle araç kullanabilirler. Ancak 6 aydan daha uzun süre kalmak istiyorlarsa bu durumda yabancı ülke ehliyetlerini Türk ehliyetine dönüştürmeleri gerekiyor.

Türkiye’de ceza almadan süresiz araç kullanılabilecek bazı ehliyetler vardır. Bunlardan bir tanesi uluslararası ehliyettir. Yani bu tip bir ehliyetiniz varsa hangi ülkenin vatandaşı olduğunuza bakılmadan pek çok ülkede serbest bir şekilde araç kullanabilirsiniz. Türkiye’de geçerli olan ehliyetler ise uluslararası anlaşmalarla belirlenmiştir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

17.08.2022

Araç Mahrumiyeti İcra Takibi Nedir, Araçtan Mahrum Kalma

17.02.2023

2023 Ehliyet Sınavları Ertelendi mi? Ne Zaman Yapılacak

24.11.2020

Bir Araba Ortalama Kaç KG Ağırlığındadır

25.05.2021

A2 Ehliyet Hangi Motorları Kullanır