Yabancı Ehliyeti Türk Ehliyetine Çevirme İşlemleri 2022

ABONE OL
Yabancı Ehliyeti Türk Ehliyetine Çevirme İşlemleri 2022

Yabancı bir ülkeye ait ehliyetiniz varsa bizim ülkemizde sürekli araç kullanabilmeniz için mutlaka Türk ehliyetine dönüştürmeniz gerekir. Bu işlem genellikle gurbetçi vatandaşlarımızın Türkiye’ye geri dönüşlerinde ya da uzun süre kalışlarında rahatlıkla araç kullanabilmek için başvurdukları yöntemdir. 

Yabancı sürücü belgesi Türkiye’de geçerli mi?

Bu sorunun yanıtını verirken öncelikli olarak yabancı bir ülkeye ait ehliyetin bizim ülkemizde geçerli olup olmadığını anlamaya çalışalım.  

Yabancı bir ülkeden alınmış olan ehliyetle ülkemizde, 2 yıl araç kullanabilirsiniz. Ancak 2 yıl sürebilmeniz için bazı şartları yerine getirmiş olmanız gerekir. Normal şartlarda 6 ay boyunca yabancı bir ehliyetle Türkiye’de araç kullanmanın herhangi bir sıkıntısı yoktur. Ancak 6 ay sonrasında bu işlemleri mutlaka yapmanız gerekir. 

İşlemlerinize başlayabilmeniz için öncelikli olarak Nüfus Müdürlüklerinden randevu almanız gerekiyor. Bunu internet üzerinden ya da telefonla yapabilirsiniz. Randevu sonrasında aşağıda listelediğimiz belgeler temin ederek Nüfus Müdürlüğüne gidiyorsunuz.

Yabancı Ehliyeti, Türk Ehliyetine Çevirme Esnasında İstenilen Belgeler

  • Noter ya da konsolosluktan alınmış olan ehliyetinizin Türkçe tercümesi,
  • Kimliğiniz
  • Sürücü olur sağlık raporu
  • Kan grubunuzu belirtir belge
  • Biyometrik fotoğraf
  • Adli sicil belgesi
  • Ehliyet harcını yatırdığınıza dair banka dekontu

Yukarıdaki işlemleri yapmaya başlamadan hemen hatırlatalım. Eğer ehliyetinizi geçici olarak almışsanız bu durumda Türk ehliyetine dönüştürebilmeniz mümkün değildir.

Yabancı Ehliyet Türk Ehliyetinde Hangi Sınıf Olacak

Yabancı ehliyetlerde türk ehliyetleri gibi belli sınıflara ayrılmıştır. Bu sınıflar genelde ülkelerle aynı olsa da eğer değişiklik söz konusu ise yabancı ehliyetin Türkçe sınıfına bakılır ve aynı sınıf ehliyetin Türk olanı verilir.

Yabancılar Türkiye’den Ehliyet Alabilir mi?

Yabancı bir ülkede yaşayan gurbetçi vatandaşlarımız nasıl o ülkeden ehliyet alabiliyorlarsa, Türkiye’de yaşayan yabancılarda gerekli prosedürü tamamladıktan sonra ehliyet alabilirler. Bunun için bir sürücü kursuna yazılması ilk yardım, motor ve trafik eğitimi alması gerekir. Sürücü kursunda aşağıdaki dersleri aldıktan sonra ehliyet sınavı ve direksiyon sınavına girmeleri gerekir. Sınavları kazandıktan sonra ehliyet almaya hak kazanabilir.

  • İlk yardım eğitimi
  • Motor eğitimi
  • Trafik eğitimi

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

24.09.2020

Direksiyon Eğitimi Nasıl Verilir

20.04.2021

2022 Yeni Toyota GR 86 İncelemesi

24.09.2020

Acil Durum Asistanı Nedir

03.02.2021

Araç Çalınması Durumunda Kasko Bedeli Nedir