Vurdurarak Çalıştırmak Araca Zarar Verir mi

ABONE OL

Aracın aküsünün bitmesi ya da çalışmaması durumunda ilk akla gelen yöntem vurdurarak çalıştırmaktır. Yeni nesil otomobiller göz önünde bulundurulduğunda ise bu çözümün ne kadar doğru olup olmadığı merak edilmiştir. Çünkü elektronik sisteme sahip olan bu araçlarda aniden elektriğin gelmesi demek beraberinde bazı sorunların yaşanmasına neden olabilir. İşte bizde bu konuyu detaylıca ele alalım istedik.

Bir aracın normal şartlarda çalışabilmesi için marş dinamosunun ateşlemesi hareketin şanzımana iletilmesi ve sonrasında tekerleklerin dönmesi gerekir. Aracın hareketini sağlayan aks mili, debriyaj ve baskı balatadır. Kısacası otomobiller birbirine bağlı olan birçok parçanın aynı anda hareketi ile çalışır. Eğer bu parçalardan birisi hatalı olur ve çalışmazsa bu durumda araçta hareketini yapamaz. Otomobil uzmanları ve üreticileri böyle sorunlarla karşılaşmamak adına daima araçların periyodik dönemlerinde bakıma getirilmesini tavsiye ederler. Gelelim asıl konumuz olan aracı vurdurarak çalıştırdığınızda bunun zararının olup olmadığını incelemeye.

Aracı Vurdurarak Çalıştırmak Zararlı mı?

Aracı vurdurarak çalıştırma işini iki farklı şekilde ele alabiliriz. Bunlardan birincisi girişte de bahsetmiş olduğumuz yeni nesil araçlar diğer ise eski model yani karbüratörlü olan araçlardır. Yeni nesil araçlarda katalitik konvertör denilen bir sistem vardır ve bu sistem aracınızda bulunuyorsa bu durumda aracı vurdurarak çalıştırmanız önerilmez. Nedeni ise konvektöre gereğinden fazla yanmamış yakıtın gönderilmesi ve bu da yapısının bozulmasını sağlamasıdır.

Konvertör hasar görürse bu aracın motorunun kendisini korumaya alması ve doğal olarak kilitlenmesi anlamına gelir. Bu da aracınızın bir süre boyunca çalışmayacağı anlamını taşır. Yeni nesil araçların büyük bir bölümü elektrikle çalışır ve elektriğin aynı anda birçok parçaya gitmesi alternatörün yeterli miktarda elektriği alamamasından dolayı çalışmamasını sağlar. Yani aslında siz yeni nesil motora sahip aracınızı vurdurmaya çalışırken aracınız kendini korumaya alır ve kitler. Özellikle aracınız otomatik vites ise bu durumda kesinlikle vurdurarak çalıştırmanız tavsiye edilmez.

Karbüratörlü araçlarda ise durum bu şekilde değildir. Aracınızın modeli eski ve karbüratörlüyse bu durumda vurdurarak çalıştırmanızın motora herhangi bir sakıncası olmayacaktır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

15.06.2021

2022 Geçici Ehliyet Belgesi Nasıl Alınır

22.12.2020

Sıcaklar Akünün Bitmesine Neden Olur mu

26.10.2020

Otobüs Şoförü Maaşları 2020

28.02.2022

Ehliyet Sınavı Çıkacak Sorular 2022