Viraja Nasıl Girilir

ABONE OL
Viraja Nasıl Girilir

Bir viraja yaklaşırken, yapmanız gereken ilk değerlendirme, virajın ne kadar keskin olduğudur. Bunu yanlış anlarsanız, kendinizi kayarken ve arabanızın kontrolünü kaybederken bulabilirsiniz.

Virajın ne kadar keskin olduğuna dair değerlendirmenizden bir sonraki soru geliyor. Şu anki hızım uygun mu?

Altın kuralı hatırlayalım: “Eğer yolun sonunu göremiyorsanız hızınızı düşürün.”

Virajın ne kadar keskin olduğunu anlayabilmek için yolu mutlaka takip etmeniz gerekiyor. Çünkü viraja girmeden önce uyarı işaret ve levhaları yolun durumu hakkında sizi uyaracaktır. Viraja yaklaştığınızda virajın yönünü gösteren yol işaretleri ve işaretlere dikkat edin.

Eğer yolda hiçbir işaret yoksa bu durumda yolun akışını ağaçların, çitlerin, binaların veya sokak ışıklarının sırasını gözlemleyerek yapabilirsiniz. Bu size virajın ne kadar keskin olduğuna dair bir değerlendirme şansı verebilir. Bazen yolda görmüş olduğunuz kaymış lastik izleri bir sürücünün virajı yanlış değerlendirdiğini ve kontrolü elinde tutmak için frene basmak zorunda kaldığını gösterebilir.

Viraja Doğru Giriş Nasıl Olmalı?

  • Viraja girmeden önce zamanında yavaşlayın ve gerekirse daha düşük bir vites seçin, çünkü bu size daha fazla kontrol sağlayacaktır. Virajda vites değiştirmeye çalışmayın, çünkü bunu yaparsanız elinizi direksiyon simidinden çekmeniz gerekir.
  • Virajı alırken direksiyon simidini yumuşak ve kademeli olarak çevirin
  • Virajda dönerken fren yapmamalısınız.
  • Aracınız düşük viteste olduğunda motorunuzdan daha yüksek ses gelebilir, ancak bu hızlanacağınız anlamına değil motorun arabayı çekmesi gerektiği anlamına gelir.
  • Sağa viraj alırken, arabanızı şeridin soluna doğru konumlandırın, çünkü bu görüş alanınızı artıracaktır.
  • Sola viraj alırken arabanızı şeridin ortasında tutun. Bu sizi yaklaşan trafik yolundan uzak tutacaktır, örneğin büyük bir araç diğer taraftan geliyor ve şeridinize giriyor olabilir.
  • Sola çok yaklaşmayın, çünkü bu, önünüzdeki yol görüşünüzü kısıtlayabilir ve virajdaki tehlikelerle başa çıkmanız için size çok az zaman kazandırır.
  • Virajdan çıkarken aynalarınızı kontrol edin ve yavaşça yol ve trafik koşullarına uygun bir hıza çıkın.
  • Viraj almak, yol yüzeyi ıslak olduğunda daha da zor hale gelir. Islak zeminde lastikleriniz yol tutuşu daha az olacaktır. Islak zeminde çok hızlı viraj alırsanız, tutuşu kaybedip kontrolden çıkma olasılığınız yüksektir.

İleri sürüş teknikleri hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

04.08.2020

Trafik Cezalarına İtiraz Edilebilir mi

09.10.2020

İyi Sürücü Testi

30.09.2021

Ehliyete El Konulmasına Nasıl İtiraz Edilir

14.12.2020

Trafik Sigortası Fiyatını Kim, Nasıl Belirliyor