Vidalı Plakalar Araç Muayenesinden Geçer mi

ABONE OL
Vidalı Plakalar Araç Muayenesinden Geçer mi

Trafikte standardın dışında plakaların çoğalması gözlerin bu alana çevrilmesine neden oldu. Trafikteki bütünlüğü sağlamak adına bu tür araçların muayeneden kalması söz konusu hale geldi. Ancak vidalı plakaların her durumda muayeneye takılması da söz konusu değil. Bunun için vidanın bulunduğu yerinde önemi çok büyük. Vidalı plakaları anlayabilmek için öncelikli olarak standart plaka özelliklerini bilmek gerekiyor. Bu konuyu tanımlayacak olursak şöyle diyebiliriz.

Standart Plaka Özellikleri

Plakada yazılı olan harf ve rakamların okunmasını engelleyecek olan vidalar, standardın dışında tutuluyor. Boya ve vb. işlemlerle müdahale edilmiş olan plakalar, onarım yapılmış plakalar, standardın dışında tutuluyor.

Standart plakaların üzerinde dalgalı çizgi şeklinde hologram bulunur. TR ve ayıldı şeklindeki hologramın olmadığı plakalar standart dışıdır. Plakanın üzerinde mührün görünür olması gerekir.

Plakayı basmakla görevli olan kurumlar vardır. Bu kurumların dışındaki plaka basılmış olan yerlerden bastığı plakalar ve karakterlerin farklı olması standardın dışında olarak tanımlanır.

  • Motorlu bisiklet, motosiklet, yük motosikleti ve lastik tekerlekli traktörlerde 15x24 cm,
  • Otomobil, kamyonet, minibüs, kamyon, çekici ve otobüslerde uzunluğu 52 Cm genişliği 11 Cm,
  • Plakalarda kalın yana yatık yazı kullanılamayacak,
  • Kalınlaştırılmış veya üzeri cam, vb kaplanmış kapatılmış plaka kullanılamayacak.

Plakalar Neden Denetleniyor?

Plakaların denetlenmesinin en önemli nedenleri sahte plakalarla yapılan bombalı eylemler, gasp ve soygunlar gibi yasa dışı olaylar geliyor.  Yapılan düzenleme ile birlikte plakalara standart getirilmiş ve standardın dışında kalan plakalı araçların trafikten çekilmesi kararlaştırılmıştır. Plakaların tespiti görevi ise TÜVTÜRK’ e verilmiştir.

TÜVTÜRK muayene istasyonlarına gönderilen ağır kusur tablosunda bu tarz plakaların tespit edilmesi halinde muayeneden geçirilmemesi kararlaştırılmıştır. 

Vida İle Tutturulmuş Ya da Delik Plakalar Muayeneden Geçer mi?

Vida ile tutturulmuş ya da üzerinde delik olan plakalar muayeneden geçemez. Nedeni ise EDS ve radar kontrollerinde kameralar plakaları okurken zorluk çeker dolayısıyla bu tür plakalar trafikten meni gerektirir.

Plakalarla ilgili altın kural şudur; Eğer aracınızın plakasında vida, harf ve sayıların arasında değilse sorun yoktur.

Plakalarla ilgili merak ettiğiniz konulara https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

07.04.2021

Fren Balatası Neden Öter

17.08.2020

Alkol Sınırı Nedir

10.05.2021

Japon Araba Markaları Nelerdir

25.01.2021

Arabalardaki Spor Modu Nedir, Ne İşe Yarar