Uzun Yol Sürücülerinin Dinlenme Süresi Ne Kadar

ABONE OL
Uzun Yol Sürücülerinin Dinlenme Süresi Ne Kadar

Bir uzun yol sürücüsü direksiyon başında uzun saatler geçirirse kaza yapma ihtimali artacaktır. Bunun için uzun yola çıkacak olan sürücüler dinlenme sürelerine dikkat etmeleri gerekir.

Uzun süre boyunca direksiyonda olmak hem bedeni hem de zihni yoracaktır. Dolayısıyla yolculuk esnasında düzenli bir şekilde dinlenmeye vakit ayıran sürücüler bu tehlikenin de önüne geçmiş olacaktır.

Uzun Süre ve Mola Vermeden Araç Kullanmanın Tehlikeleri

Trafikte sürücülerin hem kendi canları hem de diğer araç kullanıcılarının canlarını tehlikeye atmamaları gerekir. Uzun süre boyunca kesintisiz araç kullanıyor olmak ise bu hassasiyeti ister istemez ortadan kaldıracaktır. Yeterince dinlenmemek, uykusuz araç kullanmak dikkat dağınıklığına neden olur ve doğal olarak bu durum kazaya sebebiyet verebilir.

Uzun Yol Sürücülerinin Dinlenme Süreleri Ne Kadar Olmalı?

Uzun yolda yük taşıyan şoförlerin çalışma ve dinlenme süreleri Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Yapan Taşıtlarda Çalışan Personelin Çalışmalarına İlişkin Avrupa Anlaşması ile belirlenmiştir.

Anlaşmaya göre doktorların uygun olarak görmüş olduğu süreler takograf isimli cihaz tarafından takip edilebilir. Avrupa anlaşmasına göre bir uzun yol sürücüsü 24 saatlik süre içerisinde sadece 9 saat araç kullanabilir. Haftalık olarak hesaplandığında ise sürücü 56 saati geçmemek zorundadır.  Günlük 9 saat olan sürüş sırasında ise sürücünün her 4,5 saatte bir 45 dakikalık mola vermesi gerekir.

Dinlenmenin Önemi

Uzun yolculuk esnasında verilen molaların mutlaka verimli olması gerekir. Sürücü mola vermek için durduğu bu 45 dakikalık süre içerisinde mutlaka iyi dinlenmesi gerekir. Mola yerlerinin önceden planlanması ise rahat dinlenme imkanını artıracaktır. Sürücü dinlenme alanında hafif yürüyüşler

 yaparak ayaklarının uyuşmasını giderebilir. Bedenin canlandırılması ve kan dolaşımının hızlandırılması hem uyku halini ortadan kaldıracak hem de kişinin kaybetmeye başladığı reflekslerini geri getirecektir. Uzun yolculuklarda ne kadar verimli dinlenme sağlanabilirse yolculuktan alınan keyifte o kadar fazla olacaktır.

Uzun Yolda Dinlenmemiş Sürücü Nasıl Tespit Edilir?

Yük ve yolcu taşıyan otobüs sürücülerinin yolculuk esnasındaki hareketleri takograf adı verilen cihaz tarafından kayıt altına alınır. Bu cihaz yetkililerin istemesi halinde verilmek durumundadır. Dolayısıyla bir uzun yol sürücüsünün yolculuk esnasında durup durmadığı, ne kadar süre durduğu ve ne kadar yol kat ettiği bu cihaz sayesinde öğrenilebilir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

18.02.2021

Kol Dayama - Kolçak Nedir

25.11.2020

Türk Ehliyeti Alman Ehliyetine Nasıl Çevrilir

02.09.2021

Volkswagen Arıza Lambaları

15.06.2022

Trafik Sigortası Neleri Kapsar, Neleri Kapsamaz