Uyuşturucuyla Araba Kullanma Cezası 2023

ABONE OL
Uyuşturucuyla Araba Kullanma Cezası 2023

Uyutucuyla araba kullanma cezası 2023 yılında gelen zamlarla birlikte 3 kat daha yükseldi. Buna göre, uyuşturucu kullanarak araç sürerken yakalanan bir sürücü 20.977 TL para cezası ödemek zorunda kalacaktır. 2022 yılında uyuşturucu ile araba kullanma cezası 9.410 TL’ydi.

Uyuşturucu insan sağlığını bozan en önemli bağımlılıklar arasında yer alır. Bunun için yalnızca ceza olmasından dolayı değil aynı zamanda sağlığı bozuyor olmasından dolayı da kullanılmaması gerekir. Devletler uyuşturucu ile mücadele kapsamında birçok tedavi yöntemi uyguluyor. Başlamanın kolay olmasının tam tersi bırakmanın çok zor olduğu bu bağımlılık için ne kadar erken müdahale edilebilirse o kadar iyi olacaktır.

Uyuşturucu kullanan birisinin akıl ve beyin sağlığında ciddi biz bozukluk söz konusu olur. Dolayısıyla bu şekilde araç kullanan birisi hem reflekslerini kaybeder hem de ani düşünüp karar verme yetisinden uzaklaşır. Bu da araç kullanırken her an trafik kazası olma olasılığını artırır.

Uyuşturucunun insan sağlığı üzerindeki bu etkileri trafikte yasaklanması konusunda oldukça önemlidir. Bu nedenle bu şekilde araç kullanmış olan bir sürücünün yakalanması halinde para cezasının dışında ceza puanı gibi yaptırımlarda gündeme gelir. Örneğin; esrarlı araba kullanmak para cezasının yanı sıra sürücünün 20 ceza puanı almasına da imkan sağlar.

Uyuşturucu Kullanan Sürücü Nasıl Tespit Edilir?

Bir sürücünün uyuşturucu kullanıp kullanmadığını öğrenebilmek için basit bir test cihazı kullanılmaktadır. Alkolmetreye benzeyen bu cihaz sayesinde sürücünün uyuşturucu kullanıp kullanmadığı 3-18 dakika arasında tespit edilebilir. Cihazın teknoloji oldukça yüksek ölçüm esnasında sürücü uyuşturucu madde kullanmışsa hangi uyuşturucu olduğunu da tespit edebilir.

Uyuşturucu Ölçüm Cihazı Güvenilir mi?

Yukarıda da belirttiğimiz üzere uyuşturucu ölçümü basit bir cihaz ile yapılabilir. Ancak bazı sürücüler bu cihazın doğruluğuna inanmak istemeyebilir. Bu durumda ölçüm yapıldıktan sonra eğer ki cihaza güvensizlik söz konusu olursa bu durumda en yakın sağlık kuruluşuna başvuru yapılabilir. Kan tahlili ile sonuç daha açık bir şekilde ortaya çıkacaktır. Dikkat edilmesi gereken şey bunu hemen yaptırmanız gerektiğidir.

Uyuşturucu ile Yakalanan Kişiye Verilen Cezalar

Uyuşturucu kullanmış halde yakalanan sürücüye verilecek cezaların ağır olması dikkat çekiyor. Yukarıda bahsettiğimiz gibi para cezası ve ehliyet ceza puanının yanı sıra sürücünün ehliyetine 5 yıl boyunca el konulur.

Uyuşturucu Cezasını Nereye Ödeyebilirim?

Uyuşturucu kullanan sürücü yakalanması ve kendisine ceza kesilmesi halinde bu cezayı 15 gün içerisinde öderse erken ödeme indirimi kazanır. %25 oranında uygulanan bu indirimi ister vergi dairesine ister banka şubelerine ister mobil bankacılık sisteminde ya da PTT şubeleri üzerinden ödeyebilmek mümkün.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresine ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

31.08.2023

Geçici Sürücü Belgesi Nedir? Nasıl Sorgulanır

24.03.2022

Afyonkarahisar Sandıklı Sürücü Kursları - Sandıklı Ehliyet Kursları

03.01.2022

Motosikletler İçin Trafik Sigortası

22.11.2022

Podye Nedir, Podye Aracın Neresinde Bulunur