Uyuşturucu Madde Alarak Araç Kullanmanın Cezası 2023

ABONE OL
Uyuşturucu Madde Alarak Araç Kullanmanın Cezası 2023

Uyuşturucu yalnızca kişinin kendisini değil aynı zamanda çevresini ve yakınlarını etkileyen önemli bir sağlık problemidir. Uyuşturucu kullanan birinin bunu bırakabilmesi kolay olmadığı gibi çözüm için uzun bir mücadele gerekebilir. Bunun için devlet uyuşturucu ile mücadele birimleri kurmuş ve bu maddelere bağımlı olan vatandaşların bir an önce sağlıklarına kavuşabilmesi içinde çözüm yolları aramaya devam etmektedir.

Uyuşturucu insanın doğrudan akıl, beyin ve vücut fonksiyonlarını etkileyeceğinden dolayı herhangi bir uyuşturucu madde ile araç kullanmakta yasaklanmıştır. Buna göre, bir sürücü uyuşturucu madde almış bir şekilde araç kullanırken yakalanırsa 2023 yılı itibarıyla 20977 TL para cezası ödemek zorundadır. 2022 yılında bu cezanın miktarı 9410 TL olarak belirlenmişti ve bu da %100’ün üzerinde bir zam anlamına gelir. Uyuşturucu madde alarak araç kullanan bir sürücüye para cezasının dışında ceza puanı yaptırımı da uygulanır. Buna göre, sürücüye 20 ceza puanı verilir.

Uyuşturucu kullandığı tespit edilen bir sürücünün kolluk güçlerinden uyuşturucu kullanımını tespit eden cihazın tekrardan kalibre edilmesini de isteyebilir. Eğer kolluk güçleri kalibre işlemini yapmazsa bu durumda sürücü tespit işlemini yaptırmak istemeyebilir.

Uyuşturucu Ölçüm Cihazının Doğruluğundan Şüphe Edilirse Ne Yapılmalı?

Kolluk güçlerinin ölçüm yaptıklarında uyuşturucu madde tespit edilmiş ancak siz bunun hatalı olduğunu düşünüyorsanız bu durumda en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak vücudunuzdaki miktarın ölçümünü yaptırmanız gerekir. Bunu yapmamanız halinde daha sonra ispat etmeniz mümkün olmayacaktır.

Uyuşturucu Kullanan Kişinin Sürücü Belgesine El Konur mu?

Uyuşturucu kullanırken yakalanan bir sürücünün ehliyetine 5 yıl boyunca el konulur. Eğer sürücü kolluk güçlerinin cihaz kullanmasına izin vermezse bu durumda sürücünün ehliyetine 2 yıl süreyle el konulur. Sürücünün belgesini geri alabilmesi için de sağlık kurulu raporu alması ve kendisine kesilen para cezasını ödemiş olması gerekir.

Uyuşturucuyla Araba Kullanma Cezası Nereye Ödenir? 2023

Uyuşturucu kullanırken yakalanan sürücüye para cezası kesilir. Bu cezanın ödenmesi ise farklı kanallar üzerinden yapılabilir. Örneğin; isteyen e-devlet sistemi üzerinden ödemesini gerçekleştirebilir. Vergi daireleri, banka şubeleri, mobil bankacılık uygulamaları ve PTT şubeleri üzerinden de ödeme işlemleri gerçekleştirilebilir. Sürücülerin burada dikkat etmesi gereken %25’lik indirimden faydalanmaktır. Eğer tebliğ tarihinden sonra 15 gün içinde ödeme yapılırsa indirimden yararlanabilir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresine ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

07.12.2020

Trafik Sigortasının Ödeme Yapmadığı Durumlar Nelerdir

16.11.2020

Gıcırtılı Frenlere Ne Sebep Olur

21.05.2021

Ehliyet Yenileme Nasıl Yapılır

28.01.2021

Plakasız Trafiğe Çıkma Cezası Ne Kadar? 2021