Uykulu Araç Kullanmanın Riskleri

ABONE OL
Uykulu Araç Kullanmanın Riskleri

Ne yazık ki, uykulu sürüş kazalarının, yaralanmaların ve ölümlerin kesin sayısını belirlemek henüz mümkün değil. Uzmanlar, uyuşukluğun kazaya katkıda bulunduğuna dair ipuçlarını arayabilirler, ancak bu ipuçları her zaman tanımlanabilir veya kesin değildir.

Kazalar ve Ölümler

Uykulu olma, günün veya gecenin herhangi bir saatinde kazalara neden olabilir, ancak üç faktör en yaygın olarak uykulu sürüş kazalarıyla ilişkilidir.

Uykulu Sürüş Kazaları

En sık gece yarısı ile sabah 6 arasında veya öğleden sonra geç saatlerde ortaya çıkar. Günün her iki saatinde de insanlar sirkadiyen ritimlerinde yani insan vücudunun uykuyu düzenleyen iç saatinde düşüşler yaşar. Özellikle uzun yolculuklarda sürücü tek başına seyahat ediyorsa bu durumda sık yaşanır.

Yaşlı Sürücüler

Günlük olarak yeterli uykuyu almak, uykulu olduğunuzda araba kullanmanın risklerine karşı kendinizi korumanın tek yoludur. Uzmanlar, gecede 7 ila 8 saat uyumayı öneriyor. Uzun bir yolculuğa çıkmadan önce mutlaka iyi bir gece uykusu çekin aksi takdirde sevdiklerinizi riske atabilirsiniz.

Gençler yaşının vermiş olduğu düşünceyle biyolojik uyku ihtiyacının arttığı bir aşamada yeterince uyumaz, bu da onları özellikle uzun yolculuklarda uykulu araç kullanma kazaları riskine karşı savunmasız hale getirir. Bu nedenle özellikle yaşlı sürücülerin gençlere, iyice dinlenene kadar araba kullanmayı ertelemelerini tavsiye etmesi önemlidir.

Araba kullanmadan önce alkol almaktan kaçının. Alkol tüketimi, uyuşukluğu artırmak için uyku hali ile etkileşime girer. Eğer yan etki olarak uyuşukluğa neden olabilecek ilaçlar alıyorsanız, araç kullanmak yerine mümkün olduğunca toplu taşıma araçlarını kullanın.

Araba kullanmanız gerekiyorsa, en yoğun uykululuk dönemlerinde araba kullanmaktan kaçının.  

Kısa Süreli Müdahaleler

Tek başına araç kullanırken kahve veya enerji içeceği içmek her zaman yeterli değildir. Daha uyanık hissetmenize yardımcı olabilirler, ancak etkileri yalnızca kısa bir süre devam eder ve düşündüğünüz kadar tetikte olmayabilirsiniz. Gece uykusuz bir şekilde araç kullanıyor ve bunu kahve içerek uykunuzun kaçması için yapıyorsanız bu durumda 4 -5 saniye sürebilen kısa bilinç kayıpları yaşayabilirsiniz.

Araba sürerken uykunuz gelmeye başlarsa dinlenme molası için güvenli bir yerde kenara çekin.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

12.08.2022

Elektrikli Araç Teknik Terimler Nelerdir

15.12.2021

Direksiyon Eğitimi Nasıl Olmalı?

14.12.2020

Trafik Sigortası Prim İadesi Nasıl Alınır

15.02.2021

Uzun Yol Şoförünün Yanında Olması Gerekenler