Uluslararası TIR Şoförü Olmak İçin Ne Gerekiyor

ABONE OL
Uluslararası TIR Şoförü Olmak İçin Ne Gerekiyor

Taşımacılık gerek ülkemiz için gerekse diğer ülkeler için oldukça önemli bir konudur. Bunun için dünyada kurulmuş olan pek çok lojistik firması bulunur. Lojistik firmalarının büyük bir bölümü taşıma hizmetini karayolu üzerinden gerçekleştirir ve bunun içinde yetişmiş ve deneyimli şoförlere ihtiyaç duyulur.

Maddi açıdan bakıldığında TIR şoförlüğü geliri oldukça iyi olan bir meslektir. Ancak bu mesleğinde kendi içerisinde birçok tehlikesi mevcuttur. Örneğin; TIR şoförünün direksiyon başında uyuklamaması hem kendi hem de diğer sürücülerin sağlığı açısından önemlidir. Bunun için her TIR sürücünün uyması gereken bazı temel kurallar vardır. Bu temel kuralları anlatmadan isterseniz bir direk konumuz olan uluslararası TIR şoförü nasıl olunur, neler gerekir? Bu soruların yanıtlarını verelim.

TIR Şoförleri Hangi Şartları Karşılamalıdır? 

TIR şoförü olabilmek için öncelikli olarak ehliyetinizin olması ve bazı eğitimlerden geçmiş olmanız gerekir. Aşağıda bu şartlar belirtilmiştir.

  • 21 yaşını doldurmuş olmak,
  • C sınıfı ehliyet sahibi olmak (C sınıfı ehliyet alabilmek için de B sınıfı ehliyete sahip olunmalıdır)
  • En az ilkokul mezunu olmak,
  • Uluslararası tır şoförü olabilmek için gerekli olan sağlık kontrollerinden başarı ile geçmek,
  • Sabıka kaydının olmaması,

Yukarıdaki temel şartları karşılayan herkes TIR şoförü olmak için adım atabilir. Ancak bu yeterli değildir. Çünkü dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar daha vardır. Örneğin; TIR sürmek isteyen kişinin mutlaka CE sınıfı ehliyetinin olması gerekir. CE sınıfı sürücü belgesi araçlara takılan 750 kg’ın üzerindeki römork ya da yarı römorktan oluşan araçların da kullanılabilmesine imkan sağlar.

Yani CE sınıfı ehliyet, tır şoförü olmak isteyen kişilerin sahip olması gereken ehliyet türüdür. CE ehliyeti olmayan bir sürücünün TIR kullanması söz konusu değildir. Yukarıdaki şartlar içerisinde bulunan C sınıfı ehliyet ise CE sınıfı öncesinde alınması gereken belgedir. TIR sürücü olmak isteniyorsa önce C sonrasında CE sınıfı ehliyet alınması gerekir. CE sınıfı ehliyet alacak sürücülerin ise 21 yaşından küçük olmaması gerekir. 

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

17.02.2021

Ehliyet İçin İstenilen Biyometrik Fotoğraf Nedir

25.03.2021

Araç Muayene Süresi Nerede Yazar

01.03.2021

SRC 5 Belgesi Nerelerde Kullanılır

27.02.2024

Forklift Nedir, Forklift Ehliyeti Hangisi