Türkiye’de Elektrikli Araç Şarj Etmenin Maliyeti Ne Kadar

ABONE OL
Türkiye’de Elektrikli Araç Şarj Etmenin Maliyeti Ne Kadar

Türkiye’de elektrikli otomobil sayısında her geçen gün gözle görülür bir artış söz konusu. TOGG’un üreteceği yerli ve milli elektrikli otomobilin 2023 yılında yollarda olması beklenirken, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da Elektrikli Araçlar İçin Hızlı Şarj İstasyonları Hibe Programı başlattı. Peki, Türkiye’de elektrikli araç şarj etmenin maliyeti ne kadar, elektrikli araç dolum ücreti 2022 ne kadar? İşte, elektrikli araç şarj maliyeti ile ilgili merak edilen tüm detaylar.

Elektrikli Araç Dolum Maliyeti

Ülkemizdeki elektrikli otomobil sayısı 2022 yılı ilk iki ayında 5 binin üzerine ulaştı. Ülkemizde elektrikli otomobillere teşvik etmek amacıyla çeşitli adımlar atılıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, elektrikli otomobil üretim çalışmalarının yanı sıra elektrikli şarj istasyonları için hibe girişimi başlatmış durumda.

Elektrikli araç, çevreye daha az zarar veriyor ve enerjide dışa bağımlılığı azaltıyor. Sürücüler, elektrikli araç dolum maliyeti hakkında araştırma yaparken şarj dolum maliyeti de merak konusu. Elektrikli otomobillerin maliyetinin içten yanmalı motorlara kıyasla düşük olması da ilgiyi artırıyor. 

Elektrikli Araçları Şarj Etmenin Maliyeti

Elektrikli araç dolum maliyeti hakkında yeterince bilgi sahibi olmak isteyen sürücü adayları bu konuda araştırma yapıyor. Elektrikli araç şarj etmek için şarj istasyonları gün geçtikçe artıyor. Ülkemizde şu anda ortalama 4 bin civarında şarj istasyonu bulunuyor. Kurumların yanı sıra tüketicilerin işyerlerine ve evlerine kurduğu istasyonlar da mevcut.

Elektrikli Araçlarda Ne Kadar Enerji Harcar?

Elektrikli araçlar, klasik araçlar gibi yakıt tüketimi yapmaz. Bunun yerine, kilometre başına belirli bir kWh değerinde enerji sarf eder. Elektrikli araç dolum maliyeti hesabı yapılabilmesi için elektrikli aracın kaç kW yaktığının belirlenmesi gerekir.

Elektrikli araç 100 kilometrelik mesafede yaklaşık 18 kWh elektrik enerjisi tüketimi sağlıyor. İçten yanmalı motora kıyasla düşük enerji tüketen elektrikli otomobil bütçe dostu olarak tanımlanıyor.

Elektrikli araç dolum ücreti hesabının yapılabilmesi için aracın hangi tip şarj ile doldurulduğuna bakmak gerekir. Dolum maliyeti kullanılan şarj istasyonuna, konuma göre değişkenlik gösterir. Elektrikli araçları şarj istasyonlarında, evlerde ve işyerlerinde doldurmak mümkündür.

Elektrikli aracı evde şarj etmek en uygun maliyetli dolum yöntemini oluşturur. Evde elektrikli araç şarjı dolumu aynı çamaşır makinesi ve televizyon gibi enerji tüketir. Elektrikli şarj istasyonlarındaki maliyet ise hizmet sunan istasyona göre değişkenlik gösterir.

Elektrikli Şarj İstasyonlarında Dolum Maliyeti Ne Kadar?

Ev ve işyerlerinde dolum maliyeti kWh başına göre hesaplansa da elektrikli şarj istasyonlarında dolum maliyeti dakika başına göre hesaplanır. İstasyondan araca dakika başına aktarılan elektrik enerjisi istasyona göre değişkenlik gösterir.

Elektrikli aracın seviye 2 şarjda tam dolması için 3-4 saat gerekir. Seviye 3’te ise 75 dakika dolum süresi yeterlidir. Elektrikli şarj istasyonlarında tam dolum için yaklaşık 180 TL gibi bir rakama dolum yapılabilir.  

Elektrikli araç ile ilgili tüm detaylara https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

08.06.2021

Ehliyet Fiyatları Ne Kadar - 2022

22.02.2024

Acemi Sürücüler Hemen Trafiğe Çıkabilir mi

19.04.2021

Dog-Ring Şanzıman Nedir

16.11.2021

LPG’li Bir Araçta Tekleme Sorunu Neden Kaynaklanır