Turbolar Nasıl Çalışır

ABONE OL
Turbolar Nasıl Çalışır

Sürücüler yarış arabaları veya yüksek performanslı spor arabalar hakkında konuşurken, genellikle turbolu motor konusu gündeme gelir. Bir turbo, motorun beygir gücünü önemli ölçüde artırabilir. Bu, turbo motorlu araçları bu kadar popüler yapan en büyük avantajdır!

Turbo, motorun egzoz manifolduna sabitlenmiştir. Silindirlerden çıkan egzoz, gaz türbini motoru gibi çalışan türbini döndürür. Türbin, hava filtresi ile emme manifoldu arasında bulunan kompresöre bir mil ile bağlanmıştır. Kompresör, pistonlara giren havayı basınçlandırır. Silindirlerden çıkan gaz, türbin kanatlarından geçerek türbinin dönmesine neden olur. Kanatlardan ne kadar fazla gaz geçerse, o kadar hızlı döner.

Türbin bağlı olduğu milin diğer ucunda, kompresör silindirlere hava pompalar. Kompresör bir tür santrifüj pompadır. Kanatlarının ortasından hava çeker ve dönerken dışarı doğru fırlatır. 150.000 rpm'ye kadar olan hızları idare edebilmek için türbin şaftının çok dikkatli bir şekilde desteklenmesi gerekir.

Çoğu rulman bu gibi hızlarda patlar, bu nedenle çoğu turbo sıvı yatak kullanır. Bu tip yatak, şaftın etrafına sürekli pompalanan ince bir yağ tabakası üzerinde şaftı destekler.

Bazı motorlar, farklı boyutlarda iki turbo kullanır. Küçük olan turbo çok hızlı bir şekilde dönerek gecikmeyi azaltır, büyük olan turbo ise daha fazla destek sağlamak için yüksek motor devirlerinde devreye girer.

Hava sıkıştırıldığında ısınır ve hava ısındığında genişler. Bu nedenle, turbodan kaynaklanan basınç artışının bir kısmı, havanın motora girmeden önce ısıtılmasının sonucudur. Motorun gücünü artırmak için amaç, daha fazla hava basıncı değil, silindire daha fazla hava molekülü almaktır.

Bir ara soğutucu veya şarj havası soğutucusu, havanın ara soğutucunun hem içinden hem de dışından geçmesi dışında, radyatöre benzeyen ek bir bileşendir. Emme havası, soğutucunun içindeki kapalı geçitlerden geçerken, dışarıdan gelen daha soğuk hava, motor soğutma fanı tarafından kanatçıklara üflenir. Intercooler kompresörden çıkan basınçlı havayı motora girmeden önce soğutarak motorun gücünü arttırır.

Normal motorlar, yüksek hızlarda daha az güç harcar, çünkü pistonun her stroku için motor daha küçük bir hava kütlesi üretir. Turbolu bir motorun gücü de azalmış olabilir, ancak daha ince hava turbonun pompalaması daha kolay olduğu için azalma daha az olur.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

30.03.2021

2021 Radar Cezası Ne Kadar

14.06.2021

Yabancı Ehliyeti Türk Ehliyetine Çevirme İşlemleri 2022

19.01.2022

Konak Sürücü Kursları - Konak Ehliyet Kursları

08.06.2021

2022 Ehliyet Sınav Soruları - 2022 Ehliyet Sınavı Çıkmış Sorular