Tren Sürücüsü Nasıl Olunur

ABONE OL
Tren Sürücüsü Nasıl Olunur

Tramvay, metro veya tren gibi araçların kontrolünü sağlayan kişiye tren sürücüsü adı verilir. Tren sürücüsü olabilmek için belirli koşulları yerine getirmek gerekir. Vatman olarak da adlandırılan tren sürücüleri genellikle şehir içi ulaşım araçlarını kullanırken makinistler ise büyük trenleri kullanır. Tren sürücüleri, bu yönüyle makinistlerden ayrılır. Vatmanlık mesleğine dair merak ettiklerinizi içeriğimizin devamında bulabilirsiniz.

Tren Sürücüsü Nedir? Ne İş Yapar?

Tren sürücüsü; şehir içindeki raylı sistem hatlarında kullanılan metro, tramvay gibi araçların varış noktalarına ulaştırılmasını sağlayan kişilerdir. Tren sürücüsü olabilmek için en önemli nokta tren sürüş eğitimi almaktır. Aksi takdirde tren sürücüsü veya vatman olunamaz.

Tren sürücüleri; trenin hareketini kontrol etmek, güvenliğini sağlamak, rotayı takip etmek, hızı ayarlamak, acil durumlarda uygun önlemleri almak gibi bir dizi görevi yerine getiren meslek grubudur. Bu kişilerin trenlerin bakımı ve onarımı konusunda da deneyime sahip olmaları da gerekebilir. Tramvayın ya da metronun bakım kartlarını tutmak, gereken durumlarda yolcuları bilgilendirmek ve iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uymak da tren sürücülerinin görev ve sorumlulukları arasında yer alır.

Tren Sürücüsü Olmak İçin Gerekenler Nelerdir?

Şehir içi tren sürücülüğü şartları, şehirler arasında farklılık gösterebilir. Ancak tren sürücüsü olmak için her şehirde geçerli olan temel şartlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • B sınıfı ehliyete sahip olmak ve aktif olarak araç kullanmak,
  • Bedensel ve zihinsel açıdan sağlıklı olmak,
  • 21 yaşını doldurmuş olmak,
  • Metro ve tramvay gibi araçların kullanımı konusunda deneyim edinmek,
  • En az lise mezunu olmak,
  • Çalışmak istenilen şehrin şehir içi ulaşım birimine başvurmak.

Tren Sürücüsü Olmak İçin Gerekli Eğitimler Nelerdir?

Tren sürücüsü olabilmek için B sınıfı sürücü belgesine sahip olunması gerekir. Aynı zamanda aktif olarak araç kullanılması da önemlidir. Bu koşulların yanı sıra tren sürücü olmak isteyen kişilerin 6 ay süren tren sürücülüğü eğitimi almaları gerekir. Bu eğitimler, tramvay ve metro gibi raylı hatlarda kullanılan araçların sürücülüğüne dair teorik ve pratik eğitimleri kapsar. Eğitimleri başarılı bir şekilde tamamlayan kişilere lisans veya sertifika verilir.

Sürücü kursları ve ehliyet sınıfları hakkında detaylı bilgi edinmek için https://surucukurslari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

05.05.2021

Tam Kapanmada Nakliyatçılar Çalışıyor mu

12.05.2021

Kompresyon Testi Nedir, Nasıl Yapılır

16.06.2021

Herşey Dahil Ehliyet Fiyatları 2022

29.04.2022

BE Sınıfı Sürücü Belgesi Nedir, BE Sınıfı Ehliyet Nedir