Trafikte Hangi Araçların Geçiş Üstünlüğü Vardır

ABONE OL
Trafikte Hangi Araçların Geçiş Üstünlüğü Vardır

Trafikte geçiş önceliği bazı araçlara verilmiş bir haktır. Bu haklar sıradan bir nedenden dolayı verilmemişken her sürücünün kurallar çerçevesinde geçiş üstünlüğü olan araçlara öncelik vermesi gerekir.

Geçiş Üstünlüğü Nedir?

Trafikte geçiş üstünlüğü her araca verilmez. Bu kural, her sürücünün mutlaka bilmesi ve uygulaması gerekir. Geçiş üstünlüğü görevinden kaynaklı olarak kullanılan araçların can ve mal kaybını önlemek maksadıyla verilmiş haktır.

Trafikte Geçiş Üstünlüğü Olan Araçlar

Aşağıda trafikte geçiş üstünlüğü sıralaması yapılmıştır. Sürücülerin bu sıralamayı bilmesi kurallara uyulması açısından önemlidir.

  • Hasta, yaralı ve acil hasta taşıyan araçlar
  • Organ ya da doku taşıyan araçlar (Ambulans, özel araçlar vb.)
  • Yangına giden itfaiye araçları
  • Suçları takip eden araçların, ya da olay yerine giden araçlar
  • Yol yapımıyla alakalı çalışan araçlar (Zabıta, polis vb. araçlar)
  • Acil afet durumunda çalışan araçlar (Kar ya da buz mücadelesi ile çalışan araçlar)
  • Koruma ve korunan görevi alan araçlar

Geçiş Üstünlüğü Nasıl Kullanılır?

Yukarıda belirttiğimiz araçlarla trafikte karşı karşıya geldiğinizde yapmanız gereken ilk iş geçiş üstünlüğü kuralını hatırlamak olması gerekir. Geçiş üstünlüğüne uyulması için yapılması gereken ise şöyledir:

Araçların yan yana gelemeyeceği biçimde yola dikkat etmek ve aracın hızını yükseltmek. Bu sayede geçiş üstünlüğü olan aracın sizi geçerek yoluna güvenli bir şekilde devam etmesini sağlamış olursunuz.

Bazı yollar çok şeritlidir. Bu tip yollarda geçiş üstünlüğü kuralına uymak çok daha kolay olacaktır. Yapmanız gereken yolun en sağındaki şeridi kullanmaktır. Eğer şeritte boşluk bulunmuyorsa olabildiğince yanaşarak aracın geçmesi için alan açın.

Geçiş üstünlüğü kuralını uygularken asla karşı şeride geçmeye çalışmayın, çünkü bunu yapmış olmanız hem kendi güvenliğiniz hem de karşıdan gelen sürücülerin güvenliği tehlikeye girebilir.

Trafikte araçların geçiş üstünlüğü günümüzde en sık karşılaşılan sorunlar arasında yer alır. Trafikteki araç sayısının fazla olması ve sürücülerin geçiş üstünlüğü konusunda bilgiye sahip olmaması ister istemez sıkıntılı durumlara neden olabilir. Dolayısıyla her sürücünün bu önemli bilgiyi bilmesi ve uygulaması çok önemlidir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

19.02.2021

Cilalı Oto Şampuanı Nasıl Kullanılır

09.07.2020

Hava Yastığı Nedir - Ne İşe Yarar

10.08.2021

Tır Şoförü Ne Kadar Kazanır? 2022

20.01.2023

Hatalı Park Cezası 2023