Trafikte Geçiş Üstünlüğü Nasıldır

ABONE OL
Trafikte Geçiş Üstünlüğü Nasıldır

Trafikte Geçiş Üstünlüğü

Trafikte araçların birbiri arasında geçiş üstünlüğü söz konusudur. Nedeni ise görev sırasında araçların sürücülerinin can ve mal güvenliğinin tehlikeye atılmamasını sağlamaktır. Buna bağlı olarak görevliler kısıtlamalara ve yasaklara bağlı olmadan yollarında devam eder.  2918 sayılı Trafik Kanununa göre geçiş üstünlüğüne sahip olan araçlar şöyledir.

  • Ambulans ve cankurtaran araçlar
  • İtfaiye
  • Emniyet ve zabıta araçları
  • Olay yerine giden resmi araçlar
  • Afet ve acil durum görevlileri
  • Koruma ile korunan araçlar

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz araçların trafikte birbirine göre geçiş üstünlüğü vardır Bunların kendi arasında da geçiş üstünlüğü söz konusudur. Bu sıra ise yukarıda belirtilmiş olduğu şekildedir. Geçiş üstünlüğü olan araçlara yol vermemek ise cezai işlem gerektirir. Bunun için trafikte seyir halindeyseniz ve özellikle stajyer sürücüyseniz o zaman bu geçiş üstünlüğünü çok dikkatli öğrenmeniz gerekir.

Geçiş üstünlüğüne sahip araçlara nasıl yol verilir?

Trafikte geçiş üstünlüğüne sahip olan araçlara yol vermeyle ilgili bir kural belirtilmemiştir. Ancak siz bu araçlardan herhangi birinin sizi geçmeyi istemesi halinde duyulur ve görülür işaretlerini almış olmanız durumunda yol vermeniz gerekir. Bu araçlara yol vermek, yol vermek için durmak ve trafiğin akışını durdurmak yasaktır. 

Arkanızdan gelen araca yol veremeyeceğiniz kadar dar bir yolda ilerliyorsanız bu durumda hızınızı yükseltin ve en uygun yere varınca aracınızı kenara çekin. 

Arkanızdan gelen araç varsa size yetişmesini beklemeden şerit değiştirin.

Bu araçlara yol verebilmek adına karşı şeride geçmeyin. Eğer geçilmesi gerekiyorsa bu onların işidir ve siz kendi can güvenliğinizi de riske atmamanız gerekir.

Hiçbir zaman emniyet şeridini kullanmayın.  

Kavşaklarda öncelik acil durum araçlarına aittir. Bunun için önce onların geçmesini bekleyin ve yol verin.

Kırmızı ışıkta durduğunuzda yol vermeniz gerekiyorsa kırmızı ışık ihlali yapın. Gerekiyorsa önünüzdeki araçları korna ve selektörle uyarın.

Eğer ışık ihlali yaptınız ve ceza kesilmişse o zaman emniyet müdürlüğüne dilekçe ile başvurun.

Ehliyet almak yalnızca dikkat değil aynı zamanda yetenek gerektiren bir süreçtir. Bunun için ehliyet almaya karar verdiğinizde aslında üstlenmiş olduğunuz sorumluluğunda farkında olun. https://www.surucukurslari.com/ adresimiz size bu konuda ihtiyacınız olan bilgiler konusunda destek sağlayacaktır.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

02.06.2023

35 Yaşından Büyük Ehliyeti Olanlara Uyarı Geldi

29.12.2022

Direksiyon Sınavında Kalanlar İçin Taktikler

18.01.2022

Kınık Sürücü Kursları - Kınık Ehliyet Kursları

31.01.2022

Rotil Nedir, Rotil Arızalanırsa Ne Olur