Trafik Sigortası ve Manevi Tazminat Hakkı

ABONE OL
Trafik Sigortası ve Manevi Tazminat Hakkı

Trafik sigortası otomobil sigortaları içerisinde zorunlu tutulan bir güvencedir. Bu nedenle trafikte hareket halindeki tüm motorlu taşıtların trafik sigortası yaptırma zorunluluğu vardır.

Trafik sigortası yaptırdığınızda teminatın içeriğinde ayrıntıların ne şekilde olduğu açık bir şekilde belirtilmiştir. Bu nedenle aracınıza trafik sigortası yaptırdığınızda teminatınız ve ek teminatınız varsa içeriğinin ne olduğunu okumanız faydalı olacaktır. Bu sayede güvence kapsamını da net bir şekilde okumuş olursunuz.

Trafik sigortasının zorunlu tutulmasının nedeni olası bir kaza sonrasında üçüncü kişilerin maddi ve manevi zararlarının karşılanmasını sağlamasıdır. Yani siz bir kaza yaptığınızda suçun sizde olması halinde trafik sigortanız karşı sürücünün aracında meydana gelen zararı teminatınızdaki rakam doğrultusunda karşılayacaktır.  Bu sadece araçtaki maddi hasarın karşılanmasını değil aynı zamanda manevi zararın karşılanmasını da kapsar.

Trafik Sigortasında Manevi Tazminat Nedir?

Trafik kazasında maddi hasarın yanı sıra manevi hasarda meydana gelebilir. Trafik kazasında manevi tazminat kişinin psikolojisinin bozulmasıyla ortaya çıkabilecek bir durum değildir. Manevi tazminat isteminde bulunulabilmesi için karşı tarafta ölüm halinin gerçekleşmiş olması gerekir. Bazı sürücüler ölüm olmasa bile manevi tazminat talebinde bulunabileceklerini düşünmektedir. Lakin yasal olarak yapılan düzenlemelerde böyle bir hak söz konusu değildir. Sürücülerin bu hakkı düşünmesindeki en önemli neden sağlık giderlerinin karşılanmasından kaynaklanmaktadır.

Kısacası trafik kazasında manevi tazminat talebinde bulunulabilmesi için suçlunun siz olmanız ve kazada ölüme sebebiyet vermiş olmanız gerekir.

Manevi Tazminat Kime Verilir?

Yukarıda belirttiğimiz gibi manevi tazminat sadece ölümlü kazalarda ortaya çıkar. Dolayısıyla bu da tazminatın kime ödeneceği sorusunu ortaya çıkarmıştır. Manevi tazminat kazada ölen kişinin yakınlarına ödenmesi gereken bir haktır. Manevi tazminat ödemesi sigorta şirketi tarafından yapılır, fakat belli limitler doğrultusunda olduğu için tazminatın bedeli limiti aşarsa bu durumda kalan rakam sizden talep edilir.

Trafik sigortalarında güvence araç ve kaza başına gerçekleşir. Yani kaza sonrasında sakat kalmış ya da ölüm meydana gelmişse güvencenin kapsamı da ona göre belirlenir. Bu da trafik sigortasının neden zorunlu olduğunun yanıtını ortaya koyar.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

09.03.2021

Araçlarda LPG Tankı Ne Zaman Değişir

30.03.2020

Hangi Sürücü Kursunu Seçmem Gerekir

04.03.2021

2021 SRC Sınav Takvimi Nasıl

16.10.2020

Sollama Nasıl Yapılmalı