Trafik Sigortası Rücu Şartları Nelerdir

ABONE OL
Trafik Sigortası Rücu Şartları Nelerdir

Rücu genellikle sigorta hukukunda karşılaşılan bir terimdir. Çoğu sürücü araçlarına sigorta yaptırmalarına rağmen bu terimin ne anlama geldiğini bilmemektedir. Rücu kelime anlamı olarak sözünü’’geri alma, sözünden dönme ve cayma hakkı ‘’anlamına gelmektedir. Yani ruhu hakkı sigorta şirketlerinin cayma hakkıdır denilebilir. Sigorta şirketleri rücu hakkını kullanabilmek için dava açmak zorundadır. Tazminat ödedikleri oranda sigortalının yerine geçecek olan ve kusurlu bulunan üçüncü şahıslara rücu etme hakkı kazanmaktadırlar.

Rücu Davasının Şartları Nelerdir?

Sigorta şirketleri rücu hakkını iki farklı şekilde kullanabilmektedir. Birincisinde sigortalının hakkını onun adına karşı taraf için kullanabilmekte, ikincisinde ise Rücu hakkını sigortalıya karşı kullanabilmektedir. Sigorta şirketi rücu hakkını sigortalı adına karşı taraf için kullanacaksa dava masraflarını sigorta şirketi karşılar. Rücu hakkı sadece kaza gibi durumlarda değil farklı konularda da kullanılmaktadır. Rücu hakkı üçüncü şahıslar için kullanıldığında dava bazı durumlarda sigortalının lehine sonuçlanabilmektedir.

Sigorta şirketinin rücu hakkını sigortalıya karşı kullandığı durumlarda vardır. Fakat öncelikle sigorta şirketinin bu durumlarda rücu hakkını kullanabilmesi için kaza durumunda sigortalıya ve üçüncü şahıslara ödemekle mükellef olduğu hasarı karşılaması ve bunun sonrasında bu üstlenmiş olduğu yükümlülükten vazgeçebilmek için dava açarak rücu etme hakkını kullanabilmeyi talep etmesi gerekmektedir.

Sigorta şirketleri rücu hakkının kullanımı konusunu net bir şekilde belirtmediği için daha sonraki süreçte bir takım sıkıntılarla karşı karşıya kalınabileceği için sözleşme yapılırken sözleşmede yer alan maddeler detaylı bir şekilde incelenmelidir. Aksi halde bu durum sadece sigortalıyı değil sigortalının yakınlarını da etkilemektedir. Çünkü bazı kaza türlerinde rücu hakkı için sadece sigortalıya değil onun mirasçılarına da dava açılabilmektedir.

Rücu Davasının Nedenleri Nelerdir?

Sigorta şirketinin yerine getireceği yükümlülüklerden vazgeçmek istemesi nedeniyle rücu davası açmasının en belirgin nedeni sürücünün trafik kurallarını ağır kusurlu olacak şekilde ihlal etmesidir. Bunun dışında sürücünün hatasından kaynaklanan küçük kusurlar rücu davası açabilmek için yetersizdir. Sigorta şirketleri rücu hakkını ancak sürücünün trafik kurallarını ağır kusurlu olarak ihlal etmesi sonucu kullanabilmektedir.

Örneğin bir kazada sürücü trafik kurallarını ağır kusurlu olacak şekilde ihlal ederek kazaya neden olmuşsa sigorta şirketi ilk olarak hasarı tazminatını karşılar. Fakat daha sonra dava açarak rücu hakkını kullanmayı talep etme hakkına sahiptir.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

04.10.2021

Debriyaj Değişimi Ne Zaman Yapılır

12.08.2020

Dört Çeker Araç Nedir

15.10.2020

Araç Satın Almak İçin En İyi Zaman Nedir

12.03.2024

Kasko Sigortası Hasar Raporu Nasıl Alınır ve Nasıl Doldurulur