Trafik Neden Sağdan Akar

ABONE OL
Trafik Neden Sağdan Akar

Türkiye, sağdan akan trafikle yolunu bulan ülkeler arasında yer alıyor, fakat dünyanın yaklaşık olarak % 34’lük bölümünde trafik soldan akıyor. Peki, neden herkes trafikte aynı şeridi kullanmıyor ve sağdan akan trafiği ne zaman kullanmaya başladı? 

Trafikte yolun hangi tarafının kullanılacağı sorusunun yanıtı çok eskilere dayanıyor. Nedeni aslında çok açık ve nettir. Eskiden insanlar ata binerken sol tarafı tercih ediyordu, çünkü büyük bir çoğunluk sağlaktı ve sağlak birinin sol taraftan ata binmesi kolaydı.

Dünyada bilinen en eski ve en büyük yol ağı Romanlılarındı ve o dönemde Roma’da büyük çoğunluk soldan ata biniyordu. Üstelik karşıdan gelen birine karşı bu şekilde kılıç çekmek daha kolaydı. Bu karar nedeniyle Roma İmparatorluğu çökmüş olsa bile insanlar uzun yıllar boyunca yolun solunu kullanmayı tercih etti

Şu an ise Avrupa’da pek çok ülkede trafik sağdan akıyor. Bu değişiklik 18. YY’da solak olan Napolyon tarafından gerçekleştirildi. Napolyon’un amacı Avrupa’nın en büyük imparatorluğunu kurmaktı, bunun içinde insanları Romalıların tam tersi olacak şekilde hareket etmeye zorladı.

Napolyon’un o dönemde ulaşamadığı tek yer vardı o da Britanya’ydı. Britanya Napolyon’a inat bildirilerle yolun solunun kullanılmasını tavsiye etti. O dönemler ülkelerin koloni olarak hareket ettiği zamanlardı ve Fransa ile Britanya gittikleri ülkelere kendi geleneklerini götürmeye çalıştılar.

Fransa’nın sömürgesinde olan ülkeler sağdan akan trafiği benimsediler, fakat Britanya’nın kolonilerinden olan Amerika buna uymadı. Amerika büyük ve kırsal bir bölgeydi. O dönemde Ame2rika’nın ticaretinde kullanılan 6 atlı at arabalarını kullanan kişiler atlara hakim olabilmek adına en arkada ve soldaki ata biniyordu. Çünkü bu sayede sağ elleriyle kırbacı rahatlıkla atları idare edebiliyorlardı. Bu nedenle Amerika yolun sağını kullanmayı tercih etti.

19.YY’dan sonra ise Amerikalıları yolun sağ tarafındaki gidere düşmemek için arka sağda bulunan atlara oturmaya başladılar. Böylelikle hem yolun sağından ilerlediler hem de sağdaki atı kullandılar. İlk arabanın üretilmesiyle birlikte bu sistem değişmedi ve araçlar sağdan direksiyon olarak üretildi.

Trafikte araç sayısı arttıkça önemli olan yolun sağına düşmek değil karşıdan gelen araçlara karşı daha kontrollü olmak ön plana çıktı ve Henry Ford ürettiği aracında direksiyonu sol tarafa aldı ve o günden sonra araçlar soldan direksiyon olarak üretilmeye başlandı.

Otomobillerle ilgili merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

25.12.2020

Direksiyon Dersi Neden Önemlidir

19.04.2022

Dazkırı Sürücü Kursları - Dazkırı Ehliyet Kursları

09.03.2021

Araçların Otoyolda Uyması Gereken Kurallar Nelerdir

16.03.2023

100 Ceza Puanı