Trafik Kazası Yüzde 50 Kusur Ne Demek

ABONE OL
Trafik Kazası Yüzde 50 Kusur Ne Demek

Trafik kazası sonrasında kusurun kimde olduğunun tespit edilmesini sağlamak amacıyla kusur oranları belirlenmiştir. bu oranlar doğrultusunda kaza sonrasında anlaşma sağlanmazsa durum tespiti yapılır ve bilirkişi tarafından karar verilir.

Kusur Oranı Nedir?

Sigorta firmaları olası kaza sonrasında yapacakları ödemeyi sigortalı kişinin karşı tarafa vermiş olduğu kusur oranına göre yapar. Kusur oranları hesaplanırken belli bir standart uygulanır buna göre olanlar şöyledir:

  1. %0 kusur oranı,
  2. %50 kusur oranı
  3. %100 kusur oranı

Yukarıdaki oranlara bakıldığında ise karşılıkları şöyledir.

  1. %0 Kusur Oranı Nedir?

Olası bir kazada sürücünün tamamen hatasız olduğunu gösterir.

  1. %50 Kusur Oranı Nedir?

Meydana gelen kazada her iki sürücünün de eşit şekilde hatasının olduğunu gösterir.

  1. %100 Kusur Oranı Nedir?

Meydana gelen kazada kusurun tamamen sürücüye ait olduğunu gösterir.

Kusurlu Taraf Nasıl Belirlenir?

Olası bir kaza sonrasında kusurun tespit edilebilmesi için kaza tespit tutanağının doldurulması gerekir. Bu belge tek başına kusurun kimde olduğunu göstermez bunun için kazanın ne şekilde olduğuna dair çizimlerin ve varsa fotoğrafların da eklenmesi gerekir.

Kaza ile ilgili bilgilerin hatasız ve eksiksiz olması önemlidir. Bu nedenle aracın bulunduğu yerden çekilmeden plaka görünecek şekilde fotoğraflanması gerekir. bu sayede kazadaki kusur oranları daha net bir şekilde belirlenecektir.

Kaza tespit tutanağı iki nüsha halinde düzenlenir. Bir nüsha bir sürücüye diğer nüsha ise öbür sürücüye verilir.

Kaza tespit tutanağına göre sigorta şirketleri dosya açılmasını sağlar ve bu dosyayı TRAMER’e gönderir. Her sigorta şirketi kendisine ulaşan kaza tutanaklarını en geç 1 gün içerisinde TRAMER’e göndermek zorundadır. TRAMER ise 3 iş günü içerisinde tutanakları ve görselleri inceleyerek kazadaki kusur oranlarını belirler. Eğer bu incelemede çıkan sonuca itiraz edilmezse ödeme gerçekleştirilmiş olur.

Kaza Kusur Oranlarına İtiraz

Kaza sonrasındaki kusur oranlarına itiraz etmek isteyen bir sürücü en geç 5 gün içinde bu işlemi yapmak zorundadır. İtirazlar TRAMER bünyesinde bulunan Kaza Tespit Komisyonuna gönderilir ve bu sayede inceleme başlatılır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

17.03.2023

Jeep Türkiye Fiyat Listesi Mart 2023

21.04.2021

2022 Yeni Ford F-Serisi Super Duty İncelemesi

07.10.2021

İlkokul Mezunu Ehliyet Alabilir mi

21.01.2021

İş Kamyonu Ehliyeti ve Operatörlük Belgesi Nasıl Alınır