Trafik Kazası Sonucu Ölüme Sebebiyet Verme Suçu Nedir

ABONE OL
Trafik Kazası Sonucu Ölüme Sebebiyet Verme Suçu Nedir

Hukukta taksirle ölüme sebebiyet verme olarak adlandırılan trafik kazasında ölüme sebebiyet verme, sürücünün öngörüp önleyebileceği bir sonucu öngörmeden ve önlemeden bir kişinin ölümüne sebep olmak şeklinde tanımlanabilir. Trafik kazası sonucu ölüme sebebiyet verme durumunda sürücüye maddi ve manevi tazminat davası açılabilir.

Bilinçli veya taksirli bir şekilde fark etmeden meydana gelen bir kaza sonucu insan hayatının sona ermesi halinde failin insan öldürme eylemini ne şekilde yapmış olduğu değerlendirilir. Meydana gelen kaza sonucu yaralanma meydana gelmişse bu durum taksirle yaralanma şeklinde tanımlanır.

Türk Ceza Kanunu’nda Taksirle Adam Öldürme Cezası

Taksir; öngörülüp önlenebilecek bir sonucu öngörmek ve önlemek hususunda, gerekli dikkat ve özenin ihmal edilmesi olarak tanımlanabilir. Türk Ceza Hukukunda taksirle adam öldürme ise dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı kusurlu bir davranış ile sonucun öngörülemeyerek ortaya çıkması ve bu sebeple bir kimsenin hayatına son verilmesi olarak tanımlanır. Trafik kazası sonucu bir kişinin ölümü de taksirle adam öldürme kapsamında değerlendirilir.

Ölümle sonuçlanan bir trafik kazasında dava, Asliye Ceza Mahkemeleri tarafından açılır. Trafik kazası sonrasında meydana gelen ölümle ilgili olay yerinde keşif yapılması şarttır. Taksirle adam öldürme cezası için zamanaşımı süresi 15 yıldır. Zamanaşımı süresi bittiğinde savcılık tarafından herhangi bir soruşturma yapılamaz.

Taksirli Suç Kavramı ve Taksirin Unsurları

Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun 2007/221 ve 2008/185 sayılı kararlarında ve yerleşik uygulamada taksirli suçun unsurları şu şekilde sıralanabilir:

  • Bir fiilin taksirli halinin cezalandırılabilmesi için açıkça o kanunda taksirli suç olarak belirtilmesi gerekir. TCK’da taksirli suçlar, 5237 sayılı kanunla belirlenmiştir.
  • Sürücünün ölüme ve yaralanmaya sebep olan hareketinin kendi özgür iradesi ile yapılmış olması gerekir.
  • Trafik kazası sonucu taksirli ölüme sebebiyet suçunda her ne kadar kişi kendi iradesiyle hareket etmiş olsa bile aslında meydana gelen durum nedeniyle pişmanlık yaşıyor olması gerekir.
  • Meydana gelen kazayla ilgili olarak mutlaka neden-sonuç ilişkisinin olması gerekir.

Taksirle Adam Öldürme Trafik Kazası Cezası

Trafik kazaları da sürücünün öngörüp önleyebileceği bir durum olduğundan trafik kazasında bir kişinin ölümüne sebep olma, taksirle adam öldürme kapsamında değerlendirilir. TCK 85. maddeye göre, trafik kazası sonucu ölüme sebebiyet verme cezası, 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ile yargılanır. Meydana gelen kazada birden fazla insanın ölümü, bir veya birden fazla kişinin yaralanması söz konusu ise hapis cezası; 2 yıldan 15 yıla kadar artmaktadır.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

14.10.2022

Sel Hasarlı Araç Alınır mı? Sel Hasarlı Araç Nasıl Anlaşılır

11.06.2020

Şanlıurfa Sürücü ve Ehliyet Kursları

22.10.2020

2020 Otoyol ve Köprü Geçiş Ücretleri Ne Kadar

18.10.2021

Çocuklarınızı Yol Güvenliği Konusunda Eğitin