Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma Suçu Nedir

ABONE OL
Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma Suçu Nedir

Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu, alkollü olarak araç kullanarak ya da herhangi bir nedenle hem kendinin hem de trafikte yer alan diğer araç sürücülerinin can ve mal varlıklarını tehlikeye sokabilecek şekilde araç kullanarak trafik kazalarına neden olunması suretiyle ortaya çıkmaktadır.

Karayolları Trafik Kanununa göre 0.50 promil alkol alarak araç kullanan sürücüler trafikte yaşanabilecek olumsuz durumlara sebep olmaları ve trafiği tehlike altına sokmaları sebebiyle trafik güvenliğini tehlikeye düşürme suçu işlemiş olarak kabul edilirler.

Alkollü olarak araç kullanan sürücü bu suçu kasten işlediğinden dolayı TCK 179.maddesine göre trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu kasten işlenen suçlar arasında yer almaktadır. Sürücü alkollü olarak araç kullanırken tespit edildiğinde illa ki bir kazaya veya trafiği tehlikeye sokmuş olması ilkesine bakılmaksızın gereken ceza uygulaması yapılır. Çünkü alkol alarak araç kullanan sürücü kasten trafiği tehlikeye düşürmektedir. Eğer alkol alan sürücü herhangi bir kazaya sebep olmuşsa ve bu kazada kişilerin yaralanmasına neden olmuşsa taksirle adam yaralama suçundan yargılanacaktır.

Trafik Güvenliğini Tehlikeye Düşürme Suçunun Cezası Nedir?

Herhangi bir ulaşım aracını kullanarak kişilerin can ve mal güvenliğini tehlikeye atan kişiler için üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaktadır. Alkol veya uyuşturucu madde alarak araç kullanan ve trafik güvenliğini ciddi ölçüde tehlikeye sokan kişiler için genellikle bu hüküm geçerli olmaktadır. Çünkü bilerek ve isteyerek trafik güvenliğini tehlikeye sokmaktadırlar.

Kara, deniz, hava ve demiryolu ulaşımında trafiğin düzenli ve güvenli bir şekilde akışını sağlamak amacıyla konumlandırılmış olan her türlü levha ve işaretlerin yerlerini değiştiren ve bu işaretleri okunmaz hale getirenler veya bu işaretleri tamamen ortadan kaldıranlar insanların hayatlarını tehlikeye soktukları için kendilerine bir yıldan altı yıla kadar hapis cezası verilmektedir.

Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokanlara Verilen Cezalar

Adli para cezası: Trafik güvenliğini herhangi bir nedenden dolayı tehlikeye sokan kişi için hapis cezası ile birlikte ya da tek başına para cezası verilebilmektedir. Trafik kazalarının önüne geçebilmek için uygulanan bu yaptırımlar sürücülerin trafik kurallarına uyma konusunda daha fazla özen göstermelerine neden olmaktadır.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

04.10.2021

Plaka Nasıl Değiştirilir

19.03.2021

ASBİS Numarası Nedir

03.08.2022

Hibrit Yakıt Nedir, Hibrit Araçlarda Yakıt Sistemi

30.01.2023

İcraya Düşmüş Araba Nasıl Alınır