Trafik Cezası Yapılandırma 2023

ABONE OL
Trafik Cezası Yapılandırma 2023

Aşırı hızda, alkollü olarak ve ehliyetsiz bir şekilde araç kullanılması dolayısıyla yüksek miktarda para cezası alınma olasılığı yüksektir. Bu para cezaları son ödeme tarihine kadar ödenmediği takdirde aylık faiz işlenir. Borç daha da artar. Bu durumda ise trafik cezası yapılandırma durumundan faydalanılabilir.

Trafik Cezası Yapılandırma

Trafik cezası yapılandırma işlemleri, vergi dairelerine gidilmeden de gerçekleştirilebilir. İnteraktif vergi dairesi internet sitesi üzerinden yapılandırma başvurusu yapılabilir. Bu sayede internetin bulunduğu her yerden herhangi bir akıllı cihaz ile trafik cezası yapılandırılması mümkündür. Trafik cezası alan kişiler belirlenmiş olan plana bağlı olarak ödemelerini peşin veya taksitli olarak yapabilir.

Trafik Cezaları Yapılandırma Başvurusu Nasıl Yapılır?

Trafik cezaları yapılandırma başvurusu için başvurulacak olan ilk yöntemler arasında interaktif vergi dairesinin sitesine girmek vardır. Daha sonra kullanıcı girişi alanından giriş yapılmasına ihtiyaç vardır. Giriş yapılabilecek bir kullanıcı girişi yoksa öncelikli olarak kaydolunması gerekir. Ardından kayıt yapılandırmadan yararlanmak söz konusu olabilir.

Trafik cezası yapılandırma e-devlet üzerinden yapılabilir. E-devlet üzerinden interaktif vergi dairesinin internet sitesine gidilmelidir. Daha sonra yapılandırma kanununa dair yapılandırmanın tercih edilmesi gerekir. Yapılandırılmak istenilen başvuru tercih edilir. Ardından başvuru gerçekleştirilmiş olur. Aynı zamanda vergi dairelerine gidilerek yapılandırma başvurusunda bulunmak da mümkündür.

Trafik Cezası Yapılandırma Nerede Yapılır?

Trafik cezası yapılandırma sayesinde cezayı taksitle ödeme başvurusu, ceza sahibinin ikamet ettiği adresteki vergi dairesine yapılır. Vergi dairesi trafik cezası taksitlendirme başvurusunu değerlendirir. Borcun taksitlendirme farkını hesaplar. Hesaplanan fark toplam genele tekrar ilave edilir. Bu sayede taksitlendirme yapılacak olan tam tutar belirlenir.

Elde edilen genel toplam eşit bir şekilde 4 parçaya bölünür. Cezayı alan sürücünün ilk taksiti peşin bir şekilde yatırması talep edilir. İlk taksitin doğrudan peşin olarak yatırılmaması halinde trafik cezasında taksitlendirmeden yararlanılamaz. İlk olarak ilk taksit vergi dairesinde vezneye ödenmelidir. Daha sonra kalan borç taksitli bir şekilde yatırılabilir.

Trafik Cezası Yapılandırma Ne Zaman Yasalaşacak?

Trafik cezası yapılandırma ne zaman yürürlüğe girecek 2023 yılında sıklıkla merak edilen konular arasında bulunur. Kamu alacaklarına yapılandırma getirilmesini öngören 'Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ hakkında yapılan görüşmeler TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başlamıştır. Bu teklifin Meclis'ten geçmesinin ardından Resmi Gazete'de yayımlanarak yasalaşması yani yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Hangi Trafik Cezaları Yapılandırılacak?

Mevzubahis teklif ile halkın vergi dairelerine her türden tüm borçları tekrar yapılandırma kapsamına alınıyor. Trafik de dahil olmak üzere tüm vergi cezaları yapılandırma kapsamına alınıyor. Trafik cezaları ile birlikte; köprü, nüfus, otoyol kaçak geçiş cezaları, askerlik, idari para cezaları, daha önce yapılandırılmamış olan adli para cezaları, destekleme primi borçları ve öğrenim kredisi borçları da yapılandırma kapsamında yer alıyor.

Teklif sayesinde idari para cezaları, gümrük vergileri, gecikme zammı, gecikme faizi gibi feri alacakların da yapılandırma kapsamına alınması beklenir. Daha önce yapılan yapılandırmalarda yer alan 36 ay vade, yeni düzenleme ile 48 aya (4 yıla) çıkarılır. Bu düzenleme ile 31 Aralık 2022 yılı öncesindeki borçların vadesi uzatılabilir.

Başvurular 30 Nisan'a Kadar Yapılacak

Yapılandırma için, 30 Nisan 2023 tarihine kadar ilgili idareye başvurulabilir. Yapılandırılan tutarları peşin ya da taksitli bir şekilde ödemek mümkün olacak. Kanun kapsamında sicillerinde 5 – 95 puan cezası olan vatandaşların cezaları silinir. Alkol uyuşturucu ve ölüme sebebiyet verme gibi durumların dışında bir süre el konulan sürücü belgeleri de iade edilecek. Aynı zamanda ilk defa yapılan düzenleme ile vergi dairelerine ceza, vergi, faiz gibi borç türleri bulunan kişilerin 2 bin lirayı aşmayan borçları sıfırlanır. 31 Aralık 2022 tarihinden önce son ödeme tarifi olan borçların tamamı 2 bin lirayı geçmiyorsa bu düzenleme kapsamında bir kereye mahsus olmak üzere hiçbir koşul aranmadan borçları silinir.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

14.09.2023

Trafik Adabı Nedir? Kapsamı Nedir

23.03.2021

Sürücü Belgesi ile İlgili İşlemlerde Psikiyatrik Muayene Yönergesi

29.12.2020

Uykulu Araç Kullanmanın Etkileri Nelerdir

27.07.2021

P0001 Arıza Kodu Nedir ve Neden Olur