Trafik Cezası Kaç Günde Tebliğ Edilir

ABONE OL
Trafik Cezası Kaç Günde Tebliğ Edilir

Trafikte sürücülerin ve yayaların mal ve can güvenliğinin korunması için birtakım kurallar uygulanır. Bu kuralların ilk adımında para cezası vardır. Örneğin alkollü olarak araç kullanmak kullanılan alkolün yoğunluğuna göre ceza alınmasını sağlar. İlk etapta para cezası daha sonrasında ise ehliyete el koymaya kadar giden süreci başlatabilir.

Trafikte kurallar arasında kırmızı ışık, radar gibi pek çok ceza türü mevcut. Bu cezaların bir kısmı doğrudan sürücüye kesilirken bazıları da plakadan kesilerek adrese gönderiliyor. Dolayısıyla bir sürücü aracıyla ilgili bir cezasının olup olmadığını öğrenebilmek için trafik cezası sorgulaması yapması gerekir. Sorgulama işlemi ise e-devlet üzerinden Emniyet Genel Müdürlüğünün sayfasına girilerek yapılabilir.

Bazı durumlarda sürücüler ceza yediklerinden şüphelenir ve e-devlete girdiklerinde cezalarını orada göremez. Bu da ister istemez akıllara trafik cezalarının e-devlete ne zaman düşeceğini ya da kendilerine ne zaman tebliğ edileceğini merak ettirir.

Trafik Cezası Ne Zaman Tebliğ Edilir?

Trafik cezasının tebliğ edilmesi değişiklik gösterir. Bunun için burada şöyle bir durumdan bahsedebiliriz. Eğer hız kurallarını aştınız ve polis kontrolüne takıldınız bu durumda polis cezanızı keserek doğrudan sizin elinize verir. Dolayısıyla bu tip cezalar elden yapılan tebliğlerdir. Bu cezalar kesildikten sonra 15 gün içerisinde elinizdeki belge ile ödemeniz durumunda % 25 oranında indirim hakkı kazanırsınız. Kesilen ceza yine hız limitini ne kadar aştığınıza bağlı olarak değişiklik gösterecektir.

EDS ve kırmızı ışık gibi cezalar mobese kameraları tarafından tespit edildiğinden dolayı doğrudan plakaya yazılır ve bu cezalar sizin adresinize gönderilir. Cezayı yedikten sonra 10 gün ile 30 gün arasında bu cezalar e-devlet sistemine düşer. Siz kontrol ettiğinizde cezanızı görmüş olmanız demek tebliğ edildiği anlamına gelir ve hemen cezanızı ödeyebilirsiniz. Eğer siz bu cezalarınızı görmezseniz yine az önce belirttiğimiz süre içerisinde cezanız posta yoluyla adres bilgileriniz kullanılarak size ulaştırılır.

Cezanın olduğu araç sizin üzerinize kayıtlı değilse bu durumda e-devlet üzerinden cezanın olup olmadığını öğrenmeniz söz konusu değildir. Örneğin araç eşinizin üzerineyse siz kendi e-devlet sisteminiz üzerinden cezanızı görüntüleyemezsiniz.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

14.08.2020

Psikoteknik Belgesi Nedir

30.03.2020

Eski Tip Sürücü Belgelerinin Yeni Karşılıkları

02.07.2021

Karavan için Ruhsat Gerekli mi

18.10.2021

Sis Farı Nedir ve Ne Zaman Kullanılmalıdır?