Trafik Cezası Fiyatları 2023

ABONE OL
Trafik Cezası Fiyatları 2023

Trafik kazalarının önüne geçmek ve trafik akışı ile düzenini sağlamak amacıyla Karayolları Trafik Kanununa göre sürücülerin uyması gereken belirli kurallar vardır. Bu kuralları ihlal eden sürücülere trafik cezaları gibi çeşitli yaptırımlar uygulanır. Trafik cezası fiyatları 2023 yılında güncellenmiştir. Trafik cezalarına uygulanan değişiklikler, pek çok sürücü tarafından merak edilmektedir.

Trafik Kurallarının İhlalinde Hangi Yaptırımlar Uygulanır?

Trafik cezası dendiğinde birçok kişinin aklına para cezası gelir. Ancak trafik kurallarının ihlal edilmesi halinde sürücülere farklı yaptırımlar da uygulanabilir. Trafik kurallarının ihlali sonucunda sürücülere uygulanan yaptırımlar şu şekilde sıralanabilir:

  • İdari para cezası,
  • Ceza puanı,
  • Belgelerin geri alınması,
  • Belgelerin iptal edilmesi,
  • Aracın trafikten menedilmesi,
  • Kişinin araç kullanımından menedilmesi.

2023 Trafik Cezaları Ne Kadar?

Trafik kurallarının ihlal edilmesi sonucu sürücülere kesilen idari para cezalarına 2023 yılında %112,9 oranında zam yapıldı. Trafik cezaları arasında yer alan idari para cezaları, sürücünün ihlal ettiği kurala göre değişiklik gösterir. Ülkemizde en sık ihlal edilen trafik cezalarını ve yeni trafik cezası fiyatları şu şekilde sıralanabilir:

  • Emniyet Kemeri Takmamanın Cezası

Trafikte sürücülerin ve yolcuların güvenliğini sağlayan emniyet kemerlerinin takılması zorunludur. Sürücünün ve aracın ön koltuğunda oturan kişinin can güvenliğini sağlayan bu kural, olası trafik kazalarında kişilerin ölümünün ve ağır yaralanmasının önüne geçer. 2023 emniyet kemeri cezası, 436 TL olarak belirlenmiştir.

  • Seyir Halinde Cep Telefonu Kullanma Cezası

Seyir halindeki araç sürücüsünün cep telefonu kullanması, dikkat dağınıklığı yaratarak trafik kazalarının meydana gelmesine neden olur.  Bu kuralın ihlali için ödenecek tutar, 951 TL olarak güncellendi.

  • Yayaya Yol Vermeme Cezası

Yaya geçidinden karşıdan karşıya geçen yayaya yol vermemek, ülkemizde sıklıkla yapılan kural ihlalleri arasında yer alır. Bu ihlal ile sürücüye verilen ceza güncel trafik cezası fiyatları arasında yer alır. Yayaya yol vermemenin cezası 1.917 TL olarak belirlendi.

  • Hız Limiti Aşımı, Radar Cezası

Hız limiti aşımı cezası, radar cezası olarak da bilinir. Karayollarında uyulması gereken hız sınırı, araçların türleri açısından değişiklik gösterir. Ayrıca sürücü, hız limitini ne kadar aşmışsa o kadar fazla para cezası ödemesi gerekir. Hız sınırını %10 ile %30 oranında aşmanın cezası 951 TL iken %30-%50 oranında aşmanın cezası 1.979 TL olarak güncellenmiştir. Öte yandan hız sınırını %50’den fazla aşan sürücüler ise 4.064 TL idari para cezasını ödemek zorundadır.

Sürücü kursları ve ehliyete dair merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

14.04.2021

Hurda Belgeli Aracı Trafiğe Çıkarmak Mümkün mü

14.10.2022

Sel Hasarlı Araç Alınır mı? Sel Hasarlı Araç Nasıl Anlaşılır

10.03.2022

Uzun Yol Bakımı Nasıl Yapılır? Dikkat Edilmesi Gerekenler

17.06.2021

2022 Kayıp Ehliyet İşlemleri