Trafik Cezaları Silinecek mi? Ehliyet Ceza Puanı Silinecek mi

ABONE OL
Trafik Cezaları Silinecek mi - Ehliyet Ceza Puanı Silinecek mi

Milyonlarca sürücünün beklediği ehliyet affı haberi, Kabine Toplantısı’ndan sonra Recep Tayyip Erdoğan tarafından verildi. Yaklaşık iki buçuk milyon sürücüyü ilgilendiren son dakika ehliyet affı haberinin kamuoyuna duyurulmasından sonra arama motorlarında konu ile ilgili pek çok soru araştırıldı. “Ehliyet affı kimleri kapsar?”, “Ehliyet ceza puanı silinecek mi?” ve “Ehliyet affı çıktı mı, ne zaman çıkacak?” gibi soruların yanıtları araştırılmaya başlandı.

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı, 23 Ocak Pazartesi günü gerçekleştirildi. Daha sonra millete sesleniş konuşması ile Recep Tayyip Erdoğan ekranlara geldi. Tekrar yapılandırma paketi ve seçim tarihi gibi müjdeler veren Cumhurbaşkanı, aynı zamanda ehliyet affı bekleyenlere de güzel haberler verdi. Belirli ihlallerin dışında kalan ceza puanlarının silineceğini söyledi. Aynı zamanda yaklaşık 10 bin ehliyetin sahibine iade edileceğini belirtti.

Ehliyet Affı Kimleri Kapsar?

Başkan Erdoğan'ın açıkladığı müjdeye göre, yapılacak düzenleme ile sürücülerin belirlenen birtakım cezalar dışında aldıkları ceza puanları siliniyor. Bu sayede alkol, uyuşturucu, ölümlü ve yaralamalı kaza, drift ve aday sürücülük halleri dışında kalan ihlallerinden verilen ceza puanları silinecek. Bu kapsamda ortalama 2,5 milyon sürücünün ceza puanı silinecek. 10 bine yakın ehliyet de iade edilecek.

Ehliyet Ceza Puanı Silinecek mi?

Karayolları Trafik Kanunu’nun suç olarak saydığı bir fiil dolayısıyla ceza verilen sürücülere, aldıkları her ceza için esasları yönetmelikte belirtilen ceza puanları verilir. Trafik suçunun işlendiği tarihten geriye doğru bir sene içerisinde toplamda 100 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri 2 ay süre ile geri alınır. Ardından sürücüler eğitime tabi tutulur.

Aynı sene içerisinde ikinci kez 100 puanı dolduran sürücülerin sürücü belgeleri 4 ay süre ile geri alınır. Ardından sürücüler psiko-teknik değerlendirmeye ve psikiyatri uzmanının muayenesine tabi tutulur. Muayene neticesinde sürücülük yapmasına engel hali bulunmayan sürücülerin belgeleri süresi bitince iade edilir.

Bir sene içerisinde üç kez 100 ceza puanını alan sürücülerin sürücü belgeleri süresiz bir şekilde iptal edilir. Ölümle sonuçlanan trafik kazalarına asli kusurlu olarak neden olan sürücülerin sürücü belgeleri ise 1 sene süre ile geri alınır.

Ehliyetleri geri alınan sürücüler, sürücü belgesine el koyan trafik birimine ya da en yakın Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'ne alıkoyma süresinin sonunda dilekçe ile başvurmalıdır. Bu sayede sürücü belgelerini geri alabilir.

Ehliyet Affı Çıktı mı, Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Ölümlü trafik kazalarında hemen hemen yarı yarıya azalma sağlandı. Bireysel ve ticari karayolu kullanımında artış yaşandı. Bu durum, kural ihlalleri nedeni ile sürücülerimizin ceza puanında ciddi yükselmelere neden oldu. Yapacağımız düzenleme ile sürücülerimizin alkol, uyuşturucu, ölümlü ve yaralanmalı gaza, drift ve aday sürücülük halleri dışındaki ihlallerinden kaynaklanan ceza puanları silinecek.'' açıklamasında bulundu. Ortalama 2,5 milyon sürücünün ceza puanının silineceğini belirterek "Bu nedenle geri alınan 10 bin küsür ehliyetin iadesi sağlanacak." ifadelerini kullandı. Ehliyet affının Resmi Gazete'de yayınlanmasından sonra yürürlüğe girmesi bekleniyor.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

16.08.2021

Araba Boyası Çizikleri Nasıl Yok Edilir

25.01.2021

Arabalardaki Spor Modu Nedir, Ne İşe Yarar

23.03.2020

Direksiyon Sınavında Dikkat Edilmesi Gerekenler

09.11.2020

Uzun Yolda Güvenli Sürüş İçin 5 İpucu