Trafik Adabı Nedir

ABONE OL
Trafik Adabı Nedir

Trafikte araç kullanmak yalnızca gitmek istediğiniz yere ulaşmak demek değildir. Çünkü sürüş esnasında moralinizi bozabilecek ve moralleri bozabilecek pek çok davranış söz konusu olabilir. Bunun için trafikte araç kullanacaksanız öncelikli olarak öğrenmeniz gereken şey trafik adabıdır.

Trafik adabı, araç kullanırken sorumluluk, yardımlaşma, tahammül ve saygı gerektiren durumlara denir. Türk Dil Kurumu’na göre adap kelimesi yardım etmek anlamında açıklanmıştır. Bunun içinde trafik adabı denildiğinde trafikte insanların birbirine yardımcı olması şeklinde tanımlanabilir. Psikologlara göre araç kullanmak ile yaşam tarzı arasında alaka vardır. Bunu insanlar açısından değerlendirecek olursak insanlar trafikte birlikte araç kullanıp sorunsuz bir şekilde yaşayabiliyorlarsa normal yaşam içerisinde topluluk halinde de rahatlıkla yaşayabilirler.

Trafik Adabı

  1. Denetim ve cezalardan korkmadan kurallara uyma
  2. Karşılıklı anlayış ve empati gerektiren davranışları oluşturma ve bu davranışları alışkanlık haline getirme

Denetim ve cezalardan korkmadan kurallara uyma

Araç kullanırken yapılacak olan kural ihlallerinin birtakım yaptırımları vardır. Bu sadece para cezası olarak düşünülmemesi gerekir. Örneğin trafikte istenmeden ya da isteyerek bir şey yaptığınızda ya da size yapıldığında sevdiklerinizde dahil olmak üzere herkesin canı sıkılacak hatta tehlikeye atılacaktır.

Bu farkındalığın kazanılması, denetim ve ceza korkusu olmadan araç kullanmak bir sürücü için oldukça önemlidir. Unutmamak gerekir ki her kuralın altında mutlaka bir güvenlik önlemi yatar bu bilinçle hareket edildiğinden yaptırımları bir ceza olarak görmeden kendinizin uygulaması gerekir.

Trafikte Temel Değerler

Sorumluluk

Trafikteki en önemli değer sorumluluk sahibi olabilmektir. İnsan direksiyona oturduğunda her şeyden önce kendi canının kendisine emanet olduğunu hatırlaması gerekir. Kendi hayatını düşünerek yola devam eden bir sürücü ister istemez başkalarına da saygı duymaya başlayacaktır.

Hoşgörü

Trafikte diğer temel değer ise hoşgörüdür. Diğer sürücülere karşı sevecen ve onlara hak verici olmak istemediğiniz şeylerin de oluşmasının önüne geçebilecektir.

Yardımlaşma

Trafik yardımlaşma olduğunda çok daha güvenli bir hale gelecektir. Yolda kalmış bir sürücü, sıkışmış bir trafik ya da zorda kalan bir araca park yeri göstermek gibi. Kısacası trafikteyken yardımlaşma kendinizi güvende hissetmenizi sağlar.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

06.11.2020

Yerli Üretim Arabalar Hangileri

16.11.2020

Karda Sürüş Teknikleri

08.11.2021

Hangi Engel Durumu Olanlar Ehliyet Alabilir Ya da Alamaz

27.05.2021

Direksiyon Dersi Ne Zaman Başlar