Tekerlek Hız Sensörü Nedir ve Nasıl Çalışır

ABONE OL
Tekerlek Hız Sensörü Nedir ve Nasıl Çalışır

Modern arabalarda güvenlik amacıyla kilitlenmeyi önleyici fren sistemi (ABS) bulunur. Sistemin kontrolünü sağlayan hız sensörü ise tekerleğin göbeğine yerleştirilmiştir. Bu parçaların amacı, her bir tekerleğin dönüşünü izlemek ve ardından ıslak veya kaygan koşullarda aracın manuel frenlemesini geçersiz kılmaktır. ABS sensörü frenlemenin yanı sıra her bir tekerleğin hızını ölçer tekerleklerin tümü süreklilik içinde dönmediğinde devreye girebilir.

Hız Sensörleri Nasıl Sinyal Oluşturur?

Hız sensörleri, bir bobine sarılmış mıknatıs ve aracın CV mafsallarının etrafına monte edilmiş dişlerle yapılmış bir sensör halkasına sahiptir. Mıknatıs ve dişli halka, birbirleriyle temas ettikleri için elektrik alanı olarak bir sinyal oluşturur. Sinyal, mıknatıs bobini ile sensör halkası arasındaki elektrik alanı tarafından oluşturulan saniyedeki darbe sayısını ölçer. Bu sinyal daha sonra dijital bir sinyale dönüştürülür ve ABS kontrol cihazına gönderilir. Kontrolör, tekerlek hızını belirlemek için darbelerin sayısını sayar ve ardından ABS sisteminin manuel frenlemeyi geçersiz kılmak için devreye girip girmeyeceğini değerlendirir.

Sensör, sert frenleme sırasında tekerleğin kilitlendiğini fark ettiğinde, fren basıncınızı anlık olarak otomatik olarak serbest bırakır ve ardından çok hızlı bir şekilde frenleri pompalar. ABS devreye girdiğinde, sürücünün ayağındaki pedal bunu hissettirir.

Arızalı ABS Sisteminin Belirtileri Nelerdir?

Arızalı ABS sensörünün en yaygın belirtisi, aracın panelindeki ABS uyarı ışığıdır. Bunun dışında sistem hız göstergesini devre dışı bırakır ve sert frenlemede esnasında frenler kilitlenir, ıslak veya çamurlu yolda aracınız kayar.

ABS Fren Sensörünün Değiştirilmesi

Aracın kaputunu açın ve akü kablosunu eksi kutbundan çıkarın. Bu işlemin nedeni, ABS sistemine giden gücün kesilmesini sağlamaktır. Tekerleğin bijon somunlarını gevşetin ve aracı kriko ile kaldırın, bijon somunlarını çıkarın ve tekerleği sökün. ABS sensörü tekerleğin göbeğinde montelidir. Küçük kara bir kutu şeklinde olan bu parçaya kablolar bağlıdır kabloları sökerek kutudan ayırın. Sensör boşa çıkacağından çıkarıp alabilirsiniz. Yeni sensörü takabilmek için yaptığınız tüm işlemleri geriye doğru uygulayın.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

20.05.2021

Ehliyet Kursları Ne Zaman Açılır

06.12.2021

Birine Araba Kullanmayı Nasıl Öğretirsiniz

07.02.2022

Feke Sürücü Kursları - Feke Ehliyet Kursları

18.12.2020

Türkiye’de Arabayla Gezilecek En Güzel 6 Rota