TCU Nedir

ABONE OL
TCU Nedir

ECU’nun bir parçası olan şanzıman kontrol ünitesi, bir aracın şanzımanıyla ilgili her şeyi kapsar. Sorunsuz vites geçişleri ve optimum yakıt ekonomisi ve performansı sağlar.

TCU Nasıl Çalışır?

ECU ile aynı prensibe sahiptir. Giriş sensörlerini kullanarak verileri toplar, ardından bunları yerleşik belleğiyle karşılaştırır ve ardından, belleğinin önerdiği şekilde yönetmek için uygun şekilde bir sinyal gönderir. Bütün bunlar performansı optimum seviyede tutmak için yapılır.

TCU, veri toplamak için birden fazla sensör kullanır ve ardından bir aracın gerekli parçalarına sinyal gönderir.

Araç Hız Sensörü (VSS)

VSS, TCU'nun aracın o anki hızını belirleyerek vites değişiminin ne zaman gerekli olacağını anlamasına olanak tanır. Ancak VSS tek başına yeterli değildir ve TCU'nun daha fazla sensöre ihtiyacı vardır.

Tekerlek Hız Sensörü (WSS)

WSS, aracın gerçek hızını belirlemeye yardımcı olur ve VSS'nin WSS'ye oranıyla TCU, hem ekonomik hem de pürüzsüz vites geçişleri sağlayabilir. WSS ayrıca aracın yokuş yukarı mı yoksa yokuş aşağı mı gittiğini belirlemeye yardımcı olur ve bu da TCU'nun vites değişiminin gerekli olup olmadığını bilmesini sağlar.

Gaz Kelebeği Konum Sensörü (TPS)

TCU'nun ana girişlerinden biri olan TPS, motor üzerindeki yüke göre olası vites değişimi hakkında bilgi sağlar. Motor üzerindeki yük değişimi, mevcut durumda vites küçültme veya vites büyütme gerekip gerekmediğini belirlemesine olanak tanır.

Türbin Hız Sensörü (TSS)

TSS, tork konvertörünün dönüş hızı hakkında veri gönderir. Bu, TCU'nun kayma olup olmadığını anlamasına yardımcı olur. Daha sonra kaymayı önlemek için tork konvertörünü kilitler ve yakıt ekonomisine yardımcı olur. TCU aşağıdaki sensörlere sinyal çıkışı verir ve bu sayede hareketi sağlar.

Vites Değiştirme Solenoidleri

TCU, vites değiştiren vites değiştirme solenoidlerini kontrol eder. TCU tarafından sağlanan sinyale göre gerektiğinde vites değiştirir.

Motor Kontrol Modülü (ECM)

TCU, ECM'ye motoru biraz yavaşlatmak için sinyaller göndererek vites değişimlerinin gaza ayak uydurmasını sağlar. ECM, ateşleme zamanlamasını yavaşlatarak yanıt verir ve böylece TCU'nun vites değiştirmesi için yeterli süre sağlar.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

09.03.2023

Yurt Dışından Araba Nasıl Getirilir 2023

04.08.2021

Fren Bakımı Nasıl Olmalı

29.12.2021

Motor Yağı Hangi Renk Olmalı

15.12.2021

Oto Kuaför Ne Kadar Sürer?