Sürücü Belgesinin Geri Alınmasını Gerektirecek İhlâller

ABONE OL
Sürücü Belgesinin Geri Alınmasını Gerektirecek İhlâller

Seyahat amacıyla kullanılan, taşıtlar ve yayalardan oluşan trafik içerisinde sürücülerin uymak zorunda oldukları birçok kural vardır. Sürücüler bu kurallara uymadıkları takdirde fazlaca yaptırımla karşı karşıya kalırlar. Bu yaptırımlar trafik kuralı ihlâlinin boyutuna göre belirlenirken ihlâllerin tekrarı halinde bu cezalar katlanarak uygulanır. Sürücülerin karşı karşıya kalabilecekleri cezalar şu şekildedir; idari para cezası, ceza puanı, belgelerin geri alınması, belgelerin iptali, trafikten ve araç kullanmaktan men. Sürücülerin belgelerinin geri alınmasını gerektirecek ihlâller ve sürüce belgelerinin geri alınma süreleri ise şu şekildedir;

Belgelerin Geri Alınmasını gerektirecek ihlâller;

  • Tescil edilen araçları tescil belgesi ve tescil plakası almadan karayoluna çıkarmak. (Belgeler geçersiz ise süresiz, eksik ise geçici olarak)
  • Kırmızı ışık kuralına uymamak. (Geriye doğru 1 yıl içinde; 3. defada 30 gün, 6. defada 45 gün, 9. defada 60 gün)
  • Hususi otomobil 0.50 promilin üzerinde alkollü kullanmak, hususi otomobil dışında kalan diğer araçları 0.20 promil üzerinde alkollü olarak kullanmak. (Geriye doğru 5 yıl içinde 1. defasında 6 ay, 2. defasında 2 yıl, 3 ve fazlasında 5’er yıl)
  • Uyuşturucu ve uyarıcı madde alarak araç kullanmak (5 yıl)
  • Yaralanmalı veya ölümlü ya da kollukça müdahil olunan maddi hasarlı trafik kazasına karışma hali de dahil olmak üzere uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin kullanılıp kullanılmadığı ya da alkolün kandaki miktarını tespit amacıyla kollukça teknik cihazların kullanımını kabul etmemek 2 yıl.
  • Yönetmelikte belirlenen hız sınırlarını yüzde 30’dan yüzde 50’ye aşmak ya da yüzde 50’den fazla aşmak. (Geriye doğru 1 yıl içinde toplamda 5 defa ihlâl edildiğinde 1 yıl)
  • Herhangi bir zorunluluk olmaksızın, karayollarında dönüş kuralları dışında bilerek ve isteyerek aracın el freninin çekilmesi suretiyle veya başka yöntemlerle aracın ani olarak yönünün değiştirilmesi veya kendi etrafında döndürülmesi (60 gün)
  • Trafik ihlâlinin yapıldığı tarihten geriye doğru 1 yıl içerisinde 100 puan cezasını doldurmak. (1. defasında 2 ay, 2. defasında 4 ay)
  • Asli kusurlu olarak, ölümlü sonuçlanan trafik kazalarına sebebiyet vermek. (1 yıl-mahkemece)

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

09.02.2023

Araç İlk Yardım Çantasında Neler Bulunmalı

30.03.2020

Yabancı Ülkelerden Alınan Ehliyetin Ülkemiz Sürücü Belgeleriyle Değiştirilmesi

13.10.2022

Lastik Üretim Tarihi Nasıl Anlaşılır

03.10.2022

Antalya Finike Sürücü Kursları – Finike Ehliyet Kursları