Süresi Dolan Ehliyet Ne Olur?

ABONE OL
Süresi Dolan Ehliyet Ne Olur

Yeni ehliyet düzenlemesi 2016 yılından sonra yürürlüğe girmiş ve bu tarihten sonra ehliyet alanlar çipli, eski ehliyetleri olanlarında çipli ehliyete geçmeleri zorunlu kılınmıştır. Ehliyetlerde yapılan tek değişiklik çipli olması değil aynı zamanda sınıf ve süre konusunda da olmuştur. Yani artık eskiden olduğu gibi ömür boyu ehliyet diye bir şey yoktur.

Ehliyet Geçerlilik Süresi ve Ehliyet Yenileme Azami Süresi

Tüm ehliyetlerin bir geçerlilik süresi olduğu gibi yeni ehliyete geçmenin de süresi vardır. Yani eski tip ehliyete sahip olan sürücüler 2022 yılının sonuna kadar bu işlemi gerçekleştirmek zorundadır.

Yeni tip ehliyetlerin geçerlilik süresi ise sınıflarına göre değişiklik gösterir. Aşağıda hangi ehliyet sınıfının ne kadar geçerli olduğu belirtilmiştir.

10 Yıl Geçerli Olan Ehliyet Sınıfları

M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı ehliyetler. Bu ehliyetlerden herhangi birine sahip olan sürücüler 10 yıl sonrasında ehliyetlerini yenilemeleri gerekir. Yenileme yapılmaması durumunda ehliyetleri geçersiz sayılacaktır.

5 Yıl Geçerli Olan Ehliyet Sınıfları

C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı ehliyetler. Bu ehliyetlerden herhangi birine sahip olan sürücüler 5 yıl sonrasında ehliyetlerini yenilemeleri gerekir. Yenileme yapılmaması durumunda ehliyetleri geçersiz sayılacaktır.

Ehliyet Sürem Doldu Yenilemezsem Ne Olur?

Yukarıda bahsedilmiş olan ehliyet sınıflarından hangisine ait sürücü belgeniz varsa o belgenin ait olduğu sürenin sonunda mutlaka ehliyetinizi yenilemeniz gerekir. Eğer yenileme yapılmazsa bu durumda 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu madde 39/3’den idari işlem yapılır. Yani bu maddenin anlamı bu şekilde polise yakalandığınızda 543 TL para cezası ödemek zorunda kalırsınız. Ceza kesilmesiyle kalmaz aynı zamanda ehliyetinize de el konulur ve yenileme işlemi yapılmadan ehliyet teslim edilmez.

Yukarıda da belirtildiği üzere ehliyetine el konulmuş olan bir sürücü trafikten men edilmiş demektir ve artık araç kullanamaz.

Yeni Tip Ehliyetin Süresi Dolunca Ne Yapılması Gerekiyor?

Ehliyetin süresi dolduğunda yapılması gereken ilk işlem Nüfus Müdürlüğünden randevu almak ve istenilen diğer belgelerle birlikte sağlık raporunu alıp randevu gün ve saatinde hazır olmaktır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

14.01.2022

Frene Basınca Rölanti Düşmesi veya Yükselmesi Neden Olur

04.11.2021

Motor Yağını ve Yakıt Filtresini Ne Zaman Değiştirmek Gerekir

21.12.2023

Paralel Park Nedir, Nasıl Yapılır

02.11.2021

Güvenli Sürüş Nedir? Güvenli Sürüş Eğitiminin Faydaları