SRC Belgesi Alma Şartları Nelerdir

ABONE OL
SRC Belgesi Alma Şartları Nelerdir

SRC belgesi, ticari araç kullanıcılarının alması gereken zorunlu bir belgedir. Her meslekte bir standart olduğu gibi şoförlük mesleğinde de güven ve kalitenin artırılması için birtakım zorunluluk vardır. SRC belgesi olmadan yük ve yolcu taşıyan otobüslerin kullanılması yasaktır. Dolayısıyla belgenin amacı meslekteki standardın korunmasını sağlamaktır. Bu belgeyi almak istediğiniz zaman ise karşınıza birtakım şartlar çıkar. Bu şartlar oluşmadan belgenin alınması imkansızdır. 

Bu belgeyi alabilmekte öncelik gerekli eğitimin alınmasıdır. Bunun içinde önceliğiniz belgeyi ne amaçlı olarak tercih etmeniz gerektiğini bilmek olmalıdır. Örneğin havayolu ya da deniz yolunda kullanılacak olan araçların kaptanları nasıl bir süreçten geçiyorlarsa sizde belgeyi almak istediğiniz de o şekilde bir süreçten geçmeniz gerekir. 

SRC belgesi alabilmeniz için ihtiyacınız olanlardan birisi de psikoteknik belgesidir.  Bu belge kendi içerisinde de sınıflara ayrılmıştır. Örneğin siz aldığınız bu belge ile yük mü yoksa yolcu mu? Taşıyacaksınız ya da kaç kişiye kadar yolcu taşımayı planlıyorsunuz? Taşıma işlemi şehirler arası mı olacak yoksa şehir içi mi olacak?

SRC Belgesi Çeşitleri

Eğer ki taşıma işlemini yalnızca yük ve eşya olarak tercih edecekseniz bu durumda başvurmanız gereken SRC3 belgesidir.

Yurtdışına çıkış yapılacak olan bir ticari aracı kullanacaksanız bu durumda belgeniz SRC1 olması gerekir. Ancak şunun da altını çizelim ki bu belge tek başına bir işe yaramaz bu nedenle bu belgeyi kullanabileceğiniz ehliyetinizin de olması gerekir. Örneğin B sınıfı ehliyetiniz var bu durumda uluslar arası yük taşımacılığı yapamazsınız.

Taşınacak olan yük yalnızca yurt içi içinse bu durumda SRC4 belgesi yeterli olur ancak şehir içi yolcu taşımcılığı yapacaksanız SRC2 belgenizin olması gerekir. 

SRC Belgesi İçin İstenilen Evraklar

SRC belgesi alabilmeniz için öncelikli olarak bir sürücü kursuna başvuruda bulunmanız ve bunun neticesinde de;

  • 2 adet fotoğraf,
  • C. Kimlik Numarası,
  • Yabancı vatandaşlar için ise pasaport örneği,
  • Sürücüler için ehliyet fotokopisi,
  • Mezuniyet durumunu gösteren belge olması gerekir.

Sınava Girmeden SRC Belgesi Alınır mı?

Eğer sınava girmeden SRC belgesi almak istiyorsanız bu durumda ehliyetinizin 25 Şubat 2002 yılından önce alınmış olması gerekir. 

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgiye https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

20.01.2021

Tampon ve Arabadaki Yazılar Nasıl Çıkarılır

29.04.2020

Bolu Sürücü ve Ehliyet Kursları

14.07.2021

Sovtaj Nedir, Sovtaj Bedeli Nasıl Hesaplanır

17.05.2020

Kırşehir Sürücü ve Ehliyet Kursları