SRC 5 Belgesi Nerelerde Kullanılır

ABONE OL
SRC 5 Belgesi Nerelerde Kullanılır

SRC belgelerinden bir çeşidi olan SRC 5 belgesi, tehlikeli madde taşıyan araçları kullanabilmek için alınması gereken zorunlu bir belgedir. Bu belgeye sahip olduktan sonra her türlü tehlikeli madde taşıyan aracı kullanabilirsiniz.

SRC 5 belgesini alabilmek için 66 yaşından gün almamış olmak gerekir. Eğer ki çalışan kişi bu belgeyle birlikte uluslararası alanda iş yapacaksa bu durumda sicil kaydı da önemli hale gelir. Eğer kişinin geçmişinde herhangi bir silah, uyuşturucu gibi suçlardan ceza almışsa bu durumda SRC 5 belgesi verilmez.

SRC 5 belgesi, ADR kapsamında tanımlanmış olan ve UN-numarası olan tehlikeli madde taşıyan araçları kullanabilirler. SRC 5 belgesinin sınavı diğer sürücü belgesi sınavlarına göre daha farklıdır.

SRC 5 Belgesi Nedir ve Nasıl Alınır?

SRC belgelerinin hangisi olursa olsun alınabilmesi için öncelikli olarak bu eğitimi verebilecek yetkili kurumlarla görüşüp kayıt işlemini yapmak gerekir. SRC başvurusunda bulunacak olan sürücüler hangi belgeyi almak istiyorsa ona göre bir eğitimden geçirilirler.

2003 yılından önce ehliyet almış olan bir kişi sınav ve eğitime girmeden doğrudan SRC belgelerini alabilirler. 2003 yılından sonra ehliyet alanlar ise bu belgeyi alabilmek için eğitim almak ve sınava girmek zorundadır.

SRC belgesi için yapılacak olan sınavda toplam 50 soru sorulur. Sınavda başarılı olabilmek için eskiden 60 puan almak gerekiyordu ancak son yapılan düzenlemeler sonrasında bu sınır 70’ e çıkarılmıştır.

SRC belgelerinin farklı çeşitlerinin olduğunu belirtmiştik. Buna göre 2003’ten önce ehliyet almış olan kişilerde SRC 5 belgesi almak istediğinde eğitim ve sınavdan muaf değillerdir. SRC 5 sınavı diğer sınavlardan ayrı yapılır, çünkü bu tür araçlar tankerdir ve kullanımı risklidir.

SRC 5 belgesi alınırken girilecek olan temel eğitim sınavında toplamda 25 soru sorulur ve bu sorulardan 60 puan alınması gerekir.

Tanker eğitim sınavında ise toplam 15 soru vardır ve bundan da 60 puan alınması gerekir.

Sonuç olarak SRC 5 sınavında adaylara toplam 40 adet soru sorulur ve bunun neticesinde 60 puan alınması gerekir.

SRC belgesi hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

25.05.2022

Araç Motor Temizliği Nasıl Yapılır

31.03.2022

Ehliyet Almak İçin Yapılması Gerekenler

09.06.2021

2022 Honda Civic İncelemesi

07.06.2022

Özel Servis Garantiyi Bozar mı