Spoiler Nedir, Nasıl Çalışır

ABONE OL
Spoiler Nedir, Nasıl Çalışır

Bir otomobil satın alırken içinizde uyandırmış olduğu duygusal estetik önemlidir. Tasarım alanında ilerlemiş olan otomobil teknolojisi ise hem hız hem de estetik görüntüye oldukça önem veriyor.

Otomobil üreticileri sundukları paketlere görsel öğeler ekleyerek müşterilerini kendilerine çekmeye çalışırken, gündelik araçlara spor otomobil görüntüsü verilmek istenmesi de gözden kaçmıyor. İşte her araçta kullanılan bir aksesuar olarak öne çıkan spoiler yani diğer adıyla kanat, binek otomobillerde en çok talep edilen aksesuar sistemlerinden biri.

Spoiler, bagajın hemen üzerine eklenen, görsel olarak güzel bir görüntü sağlasa da tek amacı bu olmayan önemli bir aksesuardır. Spoiler, sadece binek araçlarda değil Formula–1 araçlarında, ralli araçlarında da kullanılan bir sistemdir.

Peki, gerçekten bu aksesuarların ne işe yaradığını biliyor musunuz?

Spoiler Nedir?

Otomobiller hareket halindeyken rüzgarın hareketine maruz kalır. Hava akışı aracın hem üzerinden hem de altından geçerek hareketi sağlar. Düşük hızda, manevra ve kullanıma olan etkisi şoför tarafından hissedilmiyor olsa da özellikle oto yol gibi daha hızlı gidilen yerlerde rüzgarın otomobilin hareketini engellediği bilinir.

Araç yüksek hızda giderken hava akışının göreli hareketinden dolayı drag ve lift kuvveti meydana gelir. Lift otomobili yukarı kaldırırken drag ise aracı yere bastırır.

Lift hareketi yüksek hızlarda aracı yukarı kaldırdığı için hafifletir ve bu da yol tutuşunu etkiler ve zayıflatır. Liftin bu etkisini azaltmak için aracın arkasına spoiler monte edildiğinde araç yere daha iyi basar ve bu sayede yüksek hızda giderken aracın kontrolü de kaybedilmemiş olur. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz gibi Formula–1 ve ralli araçlarında kullanılmasının en önemli nedeni budur.

Spoiler Nasıl Çalışır?

Aracın arka bagaj üst bölümüne yerleştirilen bu parça hava akışını yönlendirerek aracın aşağıya doğru baskı yapmasına neden olur, bu da aracın yol tutuşunu kolaylaştırır. Örneğin Audi A7 ve Peugeot RCZ gibi modellerde bulunan spoiler, belli bir hıza gelindiğinde kendiliğinden açılır.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

16.07.2020

Sollama Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

10.02.2022

İmamoğlu Sürücü Kursları - İmamoğlu Ehliyet Kursları

22.01.2021

Direksiyon Sınavında Görev Alma Şartları Nelerdir

14.04.2020

Ehliyet Nasıl Alınır - Ehliyet Alma Süreci ve Şartları