Sollama Nasıl Yapılmalı

ABONE OL
Sollama Nasıl Yapılmalı

Önünüzdeki aracı sollamayı düşündüğünüzde kendinize sormanız gereken ilk soru şu: Bu gerekli mi? Öne geçme nedeniniz önünüzdeki aracın yavaş hareket etmesi ve sizin yolunuza devam etmeniz için ise o zaman sollayın, ancak sizi trafikte sadece bir sıra öne taşıyacaksa sollamanız anlamsızdır. Araç kullanırken içgüdünüzün öne geçme baskısına asla izin vermeyin. Unutmayın ki sollama yalnızca yolculuk sırasında ilerlemeye yönelik harekettir.

İkinci soru ise ne zaman geçilmelisiniz? Sıradan bir sollama, yolun tehlikeli bölümünde zaman geçirmeniz anlamına gelir. Bunun için sollama yaparken dikkatli planlama, hızlı düşünme ve kararlılık çok önemlidir.

Sollamaya Bir Örnek

60 km hızla sollarsanız ve geçtiğiniz araç 40 km hızla gidiyorsa, onu yalnızca 20 km hız içinde sollamış olmanız gerekir. Karşıdaki aracın 60 km hızla geldiğini düşünürseniz, ikinizin birbirine yaklaşma hızı 120 km olacaktır. Bu da önünüzdeki aracı geçip tekrar yolun sağına geçebilme zamanınız kısa demektir. Yani siz bu hesaplamayı pratik bir şekilde ve hızlıca düşünüp yapmanız gerekiyor. Zamanlamanızdaki en ufak bir hata tehlike ile karşı karşıya geleceğiniz anlamına gelir.

Önünüzdeki aracı sollarken gerekli olan zamanın olup olmadığını sorumsuz sürücülerin yaptığı gibi değil, bilinçli bir sürücünün mantığı ile yapmanız gerekir.

Sollama Nasıl Yapılır?

Sollama için gerekli kararı verdikten sonra, dikkatinizi manevrayı nasıl yapacağınıza odaklamalısınız. Güvenli bir şekilde sollamanız için önünüzde bolca yer olduğu konusunda emin olduktan sonra yola çıkmadan önce aynanızı kontrol etmelisiniz. Sinyal arkadaki ve öndeki araca yapacağınız hareketi gösteren bir uyarıdır. Önünüzdeki araca yakın olmamanız gerekir. Bu sayede hem yolun açık olup olmadığını görebilir hem de beklenmedik bir durumda yeniden yolunuza girebilirsiniz.

Bazı insanlar sollanmaya kızıyor ve sinirli davranıyor. Hatta sizi sağ şeritte devre dışı bırakma veya geçerken hızlanmak için önlerindeki boşluğu kapatabiliyor. Siz böyle durumlara karşı her zaman öfkenizi kontrol altında tutun ve diğer sürücüyle yarışmaya çalışarak cevap vermeyin.  

Trafikte bilinçli hareket etmek ve acele etmemek sevdiklerinize daha erken kavuşmanız anlamına gelir.

Sürüş teknikleri ile ilgili bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

26.02.2021

Sürücü Belgeleri Geçici Olarak Verilemeyecek Psikiyatrik Rahatsızlıklar

22.09.2021

Ralli Pilotu Nasıl Olur

11.01.2021

Araba Kullanırken Müzik Dinlemek Doğru mu Yanlış mı

29.04.2020

Aydın Sürücü ve Ehliyet Kursları