Sis Farı Nedir ve Ne Zaman Kullanılmalıdır?

ABONE OL
Sis Farı Nedir ve Ne Zaman Kullanılmalıdır

Güvenli olmayan hava koşullarında araç kullanmak, sürüşü zorlaştırabilir. Neyse ki, otomobil üreticileri, sürücülerin bu gibi durumlarda araç kullanmalarına yardımcı olacak bazı özellikler geliştirmişlerdir. Bu kolaylıklardan bir tanesi de karlı ve sisli yolculuklarda kullanılabilecek olan sis farlarıdır.

Sis Farı Nedir?

Sis farı, araçların ön kısmında yer alır ve aracın görünürlüğünü artırır. Genellikle farların altında bulunur ve farlardan daha küçüktür. Sis farları bulunduğu konum itibariyle, sisi delen ışık üretir. Bu da sürücünün yolu daha net görmesine imkan sağlar. Adından da anlaşılacağı gibi sis, görüş mesafesinin son derece düşük olduğu ve normal farların çok iyi geçemediği ciddi koşullardır. Sis farları aracın markasına göre beyaz ya da sarı renkte olabilir.

Sis Farları ve Normal Farlar Arasındaki Fark Nedir?

Sis farları ve normal farlar birbirinden ayrıdır. Araç çalıştırıldığında, ilk yanan normal farlardır. Sis lambaları ise manuel olarak etkinleştirilmeleri gerekir.

Uzun huzme farlar, araç ızgarasının her iki yanında aracın ön ortasında yer alır. Genellikle yuvarlak bir şekle sahip olurlar, fakat marka ve modele göre kare şeklinde de olabilir.

 Sis Farlarını Kullanma

Sürücülerin sis lambalarını hangi durumlarda kullanabileceklerini ve ne zaman kullanılmamaları gerektiğini bilmeleri önemlidir.  Çünkü ülkemizde sis lambalarının kullanılmasıyla ilgili birtakım kurallar vardır.

Sis Farları Nasıl Kullanılır?

Ön Sis Farları

Ön sis farlarınız genellikle ana ışık kontrolünden ayrı bir anahtar aracılığıyla çalışır. Bazı otomobiller sürücülerin bilgi-eğlence panelinden sis farlarını etkileştirebilmektedir.  

Arka Sis Farları

Arka sis lambaları, genellikle fren lambalarınızla aynı parlaklığa sahiptir. Sis lambalarının zorunlu olması gibi bir durum olmadığından dolayı otomobil üreticileri her modelde geri sis lambalarına yer vermeyebilirler.

Sis Farları Ne Zaman Kullanılır?

Sis, şiddetli yağmur ve kar fırtınaları gibi durumlarda sis farları kullanılabilir. Bunların dışında sis farlarının kullanılması tercih edilmemelidir. Nedeni ise sis lambalarının konumlarından dolayı öndeki ve arkadaki araç sürücülerini rahatsız etmeleridir. Kısacası sis lambalarını, güvenli olmayan yol koşullarında araç kullanmanıza yardımcı oluyorsa, ihtiyacınız olmayana kadar açık tutabilirsiniz.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

11.04.2022

Resmi Plakalar Hangileri? Plaka Renkleri ve Anlamları

10.03.2021

Hangi Araçlara LPG Takılması Uygundur

11.01.2021

Yakıt Deposunun Tamamen Boşalması Zararlı mıdır

02.12.2020

Trafik Adabı Nedir