Şerit Takip Sistemi Nedir

ABONE OL
Şerit Takip Sistemi Nedir

Dikkatin dağılması veya yorgun sürüş, sürücülerin istemeden şeritlerinden ayrılmasına ve kaza yapmasına neden olabiliyor. Hepimiz güvenli bir şekilde ulaşmak istediğimiz yere varmayı hak ettiğimiz için otomobil üreticileri sürücülere yolculuk esnasında daha fazla uyarı imkanı sunuyor. Bu uyarıcı sistemlerden birisi de şerit takip sistemidir.

Sürücüleri şeritlerinde tutmaya yardımcı olan bu sistemler bir çok araçta bulundurulmaya özen gösterilirken özellikle Toyota, 2017’den sonra üretilen hemen hemen her aracına bu sistemi dahil etmiştir.

Bu sistemin ne olduğu ve otomobillerde neden standart bir özellik haline getirilmeye çalışıldığını açıklayalım.

Şeritten Ayrılma Uyarısı nedir?

Sürücülerin istemeden şeritten çıkmaları durumunda kazalardan kaçınmalarına yardımcı olmak için tasarlanmış bir güvenlik sistemidir. Uyuşukluk veya dikkat dağınıklığı araç kullanırken sizi yoldan uzaklaştırmaya başlarsa ve siz bu durumu fark etmezseniz sistem sizi sesli ve görsel olarak uyarır.  

Şeritten Ayrılma Uyarısı Nasıl Çalışır?

Düz bir yolda yaklaşık 50 km’nin üzerinde bir hızla giderken araç beyaz ve sarı şerit işaretlerini tespit etmek için tasarlanmış bir araç içi kamera kullanıp aracınızın şeridindeki konumunu belirlemeye çalışır. Sistem, aracınızın şeritten istemeden sapmaya başladığını tespit ederse, uyarı sesi duyulur ve sürüklediğiniz yöne bağlı olarak, gösterge panelinizin çoklu bilgi ekranındaki şerit işaretlerinden biri yanıp sönmeye başlar. Uyarı sistemi sizin kasıtlı yaptığınız durumları bilir ve böyle durumlarda etkinleşmez. Durumun tespiti ise sinyalleriniz sayesinde yapılır.

Bazı araçların özelliklerinde direksiyon yardım sistemi de vardır. Bu sistem araç yoldan ayrıldığında küçük dokunuşlarla aracı çizgilerin içerisine çekmeye başlar. 

Şerit ihlalleri kazalarda en önemli problemlerden bir tanesidir. Otomobil üreticileri ise bu durumun farkında oldukları için geliştirilen teknolojileri sürekli araçlarına uygulamaya çalışmışlar ve bunda da oldukça başarılı sonuçlar almışlardır.

Sürücüyü uyaran veya arabayı tekrar yerine oturtmaya yardımcı olan bu sistemler, aracı tam olarak kontrol edemiyor olsa dikkati dağılmış bir sürücü nedeniyle sürüklenen araçlar için oldukça faydalıdır.

Surucukurslari.com olarak önerimiz eğer araç kullanırken kendinizi yorgun ve uykusuz hissediyorsanız mutlaka aracı bir kenara çekip dinlenin.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

19.04.2022

Başmakçı Sürücü Kursları - Başmakçı Ehliyet Kursları

18.05.2022

D1E Sınıfı Sürücü Belgesi Nedir, D1E Sınıfı Ehliyet Nedir

17.06.2021

2022 Ford Maverick İnceleme

18.10.2021

Sis Farı Nedir ve Ne Zaman Kullanılmalıdır?