Segman Atma Nedir? Segman Nasıl Çalışır

ABONE OL
Segman Atma Nedir - Segman Nasıl Çalışır

Segman, aracın bir düzende çalışmasını sağlamak amacıyla düzenli bakımı yapılması gereken temel bir bileşendir. Motor, şanzıman, vites ve pistonda meydana gelebilecek herhangi bir arıza aracın performansını önemli derecede düşürür ve bu da yakıt tüketimine doğrudan etki eder. Aracın bir düzen içerisinde çalışmasını sağlayan pistonlar vardır. Piston, içten yanmalı motorlarda bulunur ve ucunda segman adı verilen halkalar yer alır. Bu halkaların diğer adı piston halkalarıdır.

Segman Ne İşe Yarar?

Segman otomobilin yağ miktarı ve yağ basıncını düzenlemeye yardımcı olur. Segman atma ise bu halkalarda meydana gelen sorunlardır. Pistonlardaki halkalar zaman içerisinde aşınır ya da zarar görürse bu durumda motora ciddi zarar verebilir. Bunun içinde segmanların düzenli olarak kontrol edilmesinde fayda vardır. Segman parçası ucuz olan lakin işçiliği zor olan bir işlemdir. Bunun içinde segman atma pahalı bir tamir işlemidir.

Segman Nasıl Çalışır?

İçten yanmalı motorlarda hava ve yakıtın birbirine karışmasını sağlayan yanma odaları vardır. hava ile yakıt karıştığı zaman basınç pistonları harekete geçirerek aşağı doğru inmesini ve bu sayede krank milinin dönmesini sağlar. Segman yakıt kaçırmaması için sızdırmaz halka görevi görür. Sık kullanılan otomobillerde ise bu halkalar zaman içerisinde aşınır ve sızdırmazlık özelliğini kaybeder. Segman zarar gördüğünde yanma odasındaki yağ dışarı sızmaya başlar ve motordaki basınç kaybı ortaya çıkar.

Segman Arıza Belirtileri Nelerdir?

Segmanda yaşanan bir arızayı sürücü kolayca anlayabilir. Bunun içinde belirtilerin neler olduğu konusunda fikrinin olması gereklidir.Segman arıza belirtileri şunlardır:

Egzozdan Yoğun Duman Çıkması

Otomobilin egzozundan olması gerekenden çok fazla duman çıkıyorsa bu segmanın bozuk olduğunun göstergesidir. Motor yağı yanma odasına girerse egzozdan yoğun bir şekilde duman çıkar. Böyle bir durumda segman ayarı yapılmazsa motora zarar verir.

Araba Yağının Hızlı Eksilmesi

Motor, krank ve pistonlara yağ göndererek tekrar kartere dönmesini sağlar. Eğer segmanlarda bir sızdırma problemi yaşanıyorsa motor yağı yakmaya başlar ve bu da araçta yağ eksilmesine neden olur.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

01.04.2021

Çipli Ehliyet Nedir

09.06.2020

Samsun Sürücü ve Ehliyet Kursları

16.07.2020

Kışlık Lastik Takmamanın Cezası Ne Kadardır

27.04.2021

Türkiye’ye Tesla Ne Zaman Gelecek