Şasi Ne Demek, Elektrikli Araçlarda Şasi Var mı

ABONE OL
Şasi Ne Demek, Elektrikli Araçlarda Şasi Var mı

Muhtemelen arabanızın altında neler olduğu hakkında çok fazla düşünmüyorsunuz. İç mekan, lastikler, frenler, motor ve aydınlatma sistemi gibi görebildiğiniz, duyabildiğiniz ve hissedebildiğiniz şeyler, genellikle akla çok daha yakındır, ancak bunlar bir araçta bulunan en önemli parçalar değildir.

Aslında, otomobilin şasisi, taşıdığı diğer tüm bileşenlerin temelini oluşturur. Çok sevdiğiniz  koltuklar, gövde ve diğer her şey şasi üzerine inşa edilmiştir. Şasinin tipi, boyutu ve şekli araçtan araca ve üreticiden üreticiye değişiklik gösterir, fakat temelinde dizayn aynıdır.

Şasi Neden Önemli?

Şasi, aracın çekme yeteneği ve yük derecelendirmesinin belirlenmesinde önemli rol oynar ve bir aracın çeşitli durumlarda iyi performans göstermesini sağlayabilir.

Şasi Nedir ve Ne İşe Yarar?

Şasi aracın temelini oluşturur. Süspansiyon, frenler ve diğer bileşenleri şasi üzerinde görebilirsiniz.

Modern araçlar tipik olarak iki farklı şasi stilinden birine sahiptir:

  1. Tek gövde,
  2. Gövde üzerinde gövde,

Tek Gövde: Örneğin bir SUV aracınız varsa, aracınızın tek bir şasiye sahip olma ihtimali çok yüksektir. Bu, gövdenin araca dış şeklini veren şeyin ve şasinin aynı düzeneğin parçaları olduğu anlamına gelir. Ayrıca, çarpışma güvenliğinde de faydalıdır ve üretim maliyetlerini azaltabilirler.

Gövde Üzerine Gövde: Gövde üzerinde gövde yapısına sahip araçlar gövde üstte takılı olan bir şasiden yapılmıştır. Kamyonlar, SUV'ler ve arazi araçları, daha iyi esneklik, yerden yükseklik ve daha ağır yüklere dayanabilmesi için bu tip şaseleri kullanır.

Şasi Nasıl Yapılır?

Araca ve amacına bağlı olarak şasi, karbon çeliği, alüminyum ve karbon fiber gibi malzemelerden yapılır. Ağırlık, sağlamlık ve maliyetlerin tümü, bir şaside kullanım için bir malzemenin nasıl ve neden seçildiği konusunda da rol oynar.

  • Karbon fiber hafif ve serttir, ancak kullanılamayacak kadar pahalıdır.
  • Alüminyum veya çelik şasiler kaynak yapılabildiğinden, üretim süreci de malzemeye bağlıdır, Karbon fiber gibi özel şasiler daha fazla detay gerektirebilir.

 Elektrikli Araçlarda Şasi Var mı?

Evet, elektrikli araçlarda da şasi vardır, fakat bu araçlarda tasarım değişik olduğu gibi ismi de bazı durumda değişik olabilir. Elektrikli araçlarda kullanılan şasilere kaykay ismi de verilmiştir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgi için https://www.surucukurslari.com/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

30.03.2020

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası

16.03.2023

100 Ceza Puanı

26.05.2021

Aşınmış Salıncak Burçları Hangi Sorunlara Neden Olur

30.11.2020

En İyi Arabaları Hangi Ülke Yapıyor