Şarjlı Motorlarda Ehliyet Gerekir Mi

ABONE OL
Şarjlı Motorlarda Ehliyet Gerekir Mi

Bilinen adıyla şarjlı motor yani elektrikli bisikletler her geçen gün yollarda kendisini daha fazla göstermeye başladı. Türkiye’de yollar henüz bisiklet için uygun olmasa bu tür araçların daha ekonomik ulaşım aracı seçenekleri arasına girmesi çoğu kişinin de satın almasına imkan sağlamış oldu.

Peki, ulaşımda kolaylık sağlayan bu motorları kullanırken herhangi bir sınıfa ait sürücü belgesi olması gerekiyor mu?

Elektrikli Bisiklet İçin Ehliyet Gerekir mi?

2016 yılından itibaren ehliyetlerde önemli düzenlemeler yapıldı ve artık elektrikli bisikletlerde M sınıfı ehliyetlerle kullanılabiliyor. Dolayısıyla bu tür bir bisikleti sürmek istediğinizde mutlaka M sınıfı ehliyetinizin olması gerekli.

Şarjlı Motor Ehliyeti İçin Yaş Sınırı Kaç?

Şarjlı motor kullanabilmek için çok deneyim olması gerekmediği için yaş sınırı da bir otomobile göre daha aşağıda tutulmuş. Buna göre elektrikli bisiklet sürmek isteyen bir kişinin alacağı M sınıfı ehliyet için yaş sınırı 16’dır.

Elektrikli Ehliyet İçin Ruhsat ve Plaka Gerekli mi?

Bu tip bisikletleri kullanmak için ehliyet zorunlu olduğu için 2016 yılında 250w ve üzerindeki tüm motorlu ve hareket eden araçlarında ruhsatlandırılması kararı verildi. Bunun için bu tür araçlarda plaka ve ruhsat zorunludur. Bu tip bir araç aldığınızda Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’ne gidilerek aracın kaydının yapılması gerekir.

Ehliyetsiz Şarjlı Motor Kullanma Cezası Ne Kadar?

İçinde bisiklet ibaresinin geçmesinden dolayı sürücüler her ne kadar bilmiyor olsa da bu bisikletleri ehliyetsiz kullanmanın cezası vardır. Bu cezanın rakamları da küçümsenmeyecek kadar yüksektir.

Karayolları Trafik Kanunu’nun 25. maddesi gereğince tescili olmayan elektrikli bisikletlere ‘172 TL ceza tutanağı düzenlenerek tescili yapılıncaya kadar trafikten men edilmesi kararı vardır. Bu tip araçları A sınıfı sürücü belgesi olmadan kullananlara Karayolları Trafik Kanunu’nun 36. maddesi gereğince 2.698 TL, aynı zamanda bisiklet sahibine de aynı miktarda ceza tutanağı düzenlenir.

Elektrikli bisikletleri kullanırken kask gerekir mi?

Elektrikli bisikletlerde normal motor statüsünde yer aldığı için bu araçların kaskla birlikte kullanılması gerekir. Eğer kasksız kullanılırsa 132 TL para cezası kesilir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgi almak için https://www.surucukurslari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

31.01.2022

Jant Temizleme Nasıl Yapılmalı

09.12.2020

Yaya ve Sürücü Güvenliği

26.04.2021

Otomatik Vitesli Araç İçin Ehliyet Nasıl Alınır? 2021

10.12.2020

Agresif Sürüşü Önlemeye Yardımcı Olacak İpuçları