Sabıka Kaydı Olanlar Ehliyet Alabilir mi

ABONE OL
Sabıka Kaydı Olanlar Ehliyet Alabilir mi?

Sürücü kursu kaydını yaptırıp, ehliyetinizi aldıktan sonra nüfus müdürlüğüne başvurarak ehliyetiniz için girişimde bulunmanız gerekiyor. Nüfus müdürlüğünde işlemleriniz sırasında sizden talep edilen belgeler arasında sabıka kaydı yani başka bir deyişle adli sicil kaydınızın da olması gerekir.

Sürücülerden bu belgenin talep edilmesinin nedeni var o da bazı suçlardan hüküm giymiş olan kişilerin ehliyet alamamalarıdır. Sürücü kursları genelde bunu bildiklerinden dolayı insanları mağdur etmemek için kayıt işlemi esnasında bu belgeyi talep ederler. Ancak bazı sürücü kursları ise maddi olarak düşündüklerinden dolayı konuyu önemsemeyebilirler. Bunun için adli sicilinizde aşağıda bahsedeceğimiz suçlarla ilgili hüküm bulunuyorsa ehliyet başvurusunda bulunmamanız mantıklı olacaktır.

Hangi Suçtan Ceza Alanlara Ehliyet Verilmez?

  • Uyuşturucu madde kullanımı ve ticari olarak satışını yapmaktan ceza almışsanız bu durumda ehliyet alamazsınız.
  • Devletin siyasi, iktisadi veya askeri güvenliğini bozacak ya da çevre veya toplum sağlığını tehdit edecek nitelikte bir suçtan ceza almışsanız bu durumda ehliyet alamazsınız.
  • Bazı ateşli silahların kullanımı ve bulundurulması ile ilgili suçlardan hüküm giymişseniz ehliyet alamazsınız

Yukarıdaki maddelerden herhangi birinden dolayı sabıka kaydınızda siciliniz bozuksa Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 6. Maddesi gereği sürücü olamazsınız.  

Ehliyet için sabıka kaydı nasıl, nereden alınır?

Ehliyet ya da herhangi bir kuruma vermek için sizden adli sicil kaydı talep edilmişse bu belgeyi rahatlıkla alabilirsiniz. Eskiden sadece adliye binalarında verilen bu belge günümüzde e-devlet üzerinden rahatlıkla alınabilir. Eğer e-devlete girebilmek için bir e-devlet şifresi yoksa bu durumda ilk olarak bir PTT şubesine gidilerek e-devlet şifresi alınması gerekir.

E-devlete girdiğinizde sorgulama alanına adli sicil belgesi yazdığınızda ekrana nereden almanız gerektiği bilgisi gelecektir. Sekmeyi tıklayarak bu evrakı yazıcıdan çıktı olarak alabilirsiniz.

Ehliyet Sabıka Kaydının Geçerlilik Süresi Nedir?

Herhangi bir şekilde sabıka kaydı belgesi almışsanız bu belgenin geçerlilik süresi en fazla 6 aydır. 6 ay sonrasında belgeyi yeniden almanız gerekiyor. Belgenin geçerlilik süresini ise aldığınız tarihten itibaren hesaplayabilirsiniz.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

12.07.2021

Adaptif Far Nedir? Çalışma Prensibi Nasıldır

27.07.2022

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Sorgulama Nasıl Yapılır

20.01.2022

Menemen Sürücü Kursları - Menemen Ehliyet Kursları

20.10.2022

Dyno Testi Nasıl Yapılır