Robotize ve Tiptronik Şanzımanların Özellikleri Nelerdir

ABONE OL
Robotize ve Tiptronik Şanzımanların Özellikleri Nelerdir

Şanzıman türleri sürücülerin istek ve beklentilerine göre şekillendirilmiş otomatik ve yarı otomatik şanzımanlar bu konforu sağlayabilmek adına geliştirilmiştir. Otomobil şanzımanlarının birbirine göre birtakım avantajları ve dezavantajları vardır. Otomatik ve yarı otomatik şanzımanlar manuel şanzımanlara oranla daha fazla risk taşırlar.  Bu riskler ise arıza ihtimalinin yüksek olması ve onarım fiyatının yüksek olmasıdır.

Robotize şanzıman ve tiptronik şanzımanlar diğer şanzıman türlerine göre çok fazla tercih edilmez. Bu nedenle özellikleri çok fazla bilinmemektedir.

Robotize Şanzımanın Özellikleri Nelerdir?

Robotize şanzımanlar sürücü aracı kullanırken vites değiştirme esnasında debriyaja sürücünün yerine bir robotun basması mantığına dayanır. Bu tip şanzımanlar diğer otomatik şanzımanlara göre daha düşük yakıt tüketimi sağlar. Robotize şanzımanların en büyük dezavantajı vites geçişlerinin hissediliyor olmasıdır. Ancak genelde sorun birinci vitesten ikinci vitese geçiş esnasında yaşanır.

Robotize şanzımanlarda normal debriyaj bulunur, ancak sürücünün yerine robotun basıyor olmasından dolayı pedal bulunmaz. Bu tip şanzımanlarda baskı ve balatanın belli zamanlarda değiştirilmesi gerekir. Eğer baskı balata değişimi yapılmazsa bu durumda araç vites değiştirirken kafa karışıklığı yaşayabilir. Robotize araçlarda yokuş kalkış desteği bulunmaz. Yani aracı yokuş yukarı durdurduğunuzda ayağınızı frenden çektiğinizde 5 sn içinde gaza basmazsanız araç geri geri gitmeye başlat. Bundan dolayı da balatalarının ömrü kısa olur.

Tiptronik Şanzımanın Özellikleri Nelerdir?

Tiptronik şanzımanlarda vites genelde direksiyonun arkasında ya da üzerinde bulunan koldan yapılabilir. Ancak bazı araçlarda vites ileri ve geri sürüklenerek değiştirilebilir. Bu tip şanzımanlar robotize şanzımanlara göre daha az kullanılıyor olduğundan dolayı insanların bilmemesi de normaldir.

Otomatik Şanzımanların Sürücüye Kolaylığı Nedir?

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz her iki şanzıman türünün de sürücüsüne en büyük kolaylığı vites değişimine ihtiyacının olmamasıdır. Ancak sürücü isterse aracı otomatikten çıkararak manuel olarak da kullanabilir. Hatta bazı durumlarda otomatik vitesten çıkararak manuel olarak kullanmak daha sağlıklı olacaktır.

Otomatik şanzımanların maliyetleri manuele göre yüksek olduğundan dolayı otomobil alırken bu gerçeği de göz önünde bulundurmak gerekir.

Sürücü kursları ve ehliyet hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

27.05.2021

Yabancı Ülkelerde Araç Nasıl Kiralanır

19.03.2021

ATV Ehliyeti Hangi Sınıf - 2021

08.08.2022

Gemlik Sürücü Kursları – Gemlik Ehliyet Kursları

18.11.2021

Araç Haciz Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır