Riziko Nedir? Neden Önemlidir

ABONE OL
Riziko Nedir - Neden Önemlidir

Sigortacılıkta olası risklere karşı getirilmiş birtakım çözümler mevcuttur. Bu çözümlerin amacı yaşanan sürecin daha hızlı bir şekilde idare edilmesini sağlamaktır. İşte bu terimlerden bir tanesi de rizikodur.

Riziko Ne Demektir?

Riziko, sigortası yapılacak olan bir mala gelebilecek olan herhangi bir olayın sigorta süreci öncesinde hesabının yapılması ve buna göre maliyet ve poliçe değerinin belirlenmesine denir. Riziko ortaya çıktığında, sigorta devreye giriyor ve bedel sigorta firması tarafından karşılanıyor.

Riziko Nasıl Belirlenir?

Riziko belirlemesi sigorta sözleşmesi öncesinde ekspertiz hizmetinin devreye girmesiyle olur. Sigortanın ödemesi gereken bedel eksper tarafından hesaplanarak sigorta yaptırmak isteyen kişiye sunulur.

Rizikonun Önemi Nedir?

Sigorta sektöründe risk çok önemlidir ve sektörün belirleyici noktasıdır. Oluşabilecek olan risklerin muhtemel tespiti riziko ile sağlanır. Yani bir zararın tespiti olana kadar muhtemel tüm tehlikelerin tespiti riziko sayesinde yapılacaktır.

Sigortanın sağlanması ve tarafların adil bir şekilde işlemlerini tamamlayabilmesi için riziko büyük öneme sahiptir.

Riziko Hesaplanmazsa Ne Olur?

Riziko yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi muhtemel tehlikelere karşı riskin hesaplanmasıdır. Doğal olarak bu hesaplama yapılmazsa zararın gerçekleşmesi halinde sigorta şirketinin sigortalıya ne kadar ödeme yapacağı konusunda tartışma yaşanır ve işler çözümsüz bir şekilde ilerlemeye çalışır. Bu da her iki taraf içinde doğrunun yansıtılmayacağı sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Riziko hesaplamadan zarar oluştuğunda sigortalı gereksiz ödemeleri de talep edebilir ve bunda da haklıdır. Riziko hesaplandığında ise tüm bu soru işaretleri ve adaletsizlikler ortadan kaldırılmış olacaktır.

Rizikoda Sigortalının Sorumlulukları Nelerdir?

Olası bir zararın meydana gelmesi halinde sigortalıya düşen görev durumun sigorta firmasına iletilmesini sağlamaktır. Verilen detaylı bilgiler doğrultusunda işlemler yapılacağından dolayı sigortalının vermiş olduğu bilgiler eksiksiz ve mutlaka doğru olmak zorundadır.

İhmal Durumunda Sonuç Ne Olur?

Sigortalı kendi üzerine düşen görevi yerine getirmezse bu durumda haklı olduğu bir sonuçta da haksız duruma düşebilir. Örneğin sigorta şirketine haber verilmemiş olması demek sigorta şirketinin de ödeme yapmayacağı anlamına gelecektir. Riziko kasıtlı olarak oluşursa bu durumda bedel karşılanmayacağı gibi sigortalı olan kişi de hak talebinde bulunamaz.

Sigorta hakkında merak edilen bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

06.07.2022

Rot Başı Neden Kırılır? Rot Başı Koparsa Ne Olur

25.02.2022

Direksiyon Sınav Ücreti Ne Kadar? 2022

08.12.2020

Rötuş Boyası Nasıl Yapılır

14.04.2020

Ehliyet Nasıl Alınır - Ehliyet Alma Süreci ve Şartları