Retarder Nedir, Retarder Ne İşe Yarar

ABONE OL
Retarder Nedir - Retarder Ne İşe Yarar

Retarder, Türkçe karşılığı zaman geciktirici ya da yavaşlatıcı anlamına gelir. Retarder oluşturduğu ikinci frenleme sistemiyle birlikte sürücülerin konforunu ve güvenliğini sağlar.

Retarder Nedir?

Otomobillerde fren performansının artırılmasını sağlamak, fonksiyonunu artırmak ya da değiştirmek için kullanılmaktadır. Retarder motor frenleri gibi aşınmaz özelliğe sahiptir. Bu sayede ticari araçlarda güvenliğin artırılması sağlanmış olacaktır. Retarder özellikle kamyon, tır gibi ağır araçlarda kullanılan bir fren sistemidir.

Otomobillerdeki frenleme sistemleri mekaniktir, geciktirici olan sistemler ise sıvı direnci ya da elektromanyetik kuvvet aracılığı ile çalışır. Retarderlerin amacı birincil fren sistemine uygulanacak olan gücün miktarının azaltılması ve bu sayede fren sisteminin desteklenmesi için kullanılır. Aracın kinetik enerjisinin bir kısmını ısıya dönüştürür.

Otomatik Retarder Nedir?

Otomatik retarder sistemi ağır vasıta olarak kabul edilen araçlardaki ikincil sistemdir. Otomatik olan bu sistem uzun bir yokuştan inerken kamyonun frenlerinin modüle edilmesini sağlar. Yani aracın aşağı doğru inişte hızı neredeyse sabit kalır.

 Retarderleri anlatırken birincil ve ikincil şeklinde değerlendirebiliriz. Montaj yapıldığı yer ise ayrımın yapılmasını sağlar. Yani birincil retarderler motorun devrine bağlı çalışır. Motor ile şanzımanın arasına takılır. İkincil retarderler ise hızla bağlıdır. Şanzıman ile tahrik aksı arasında takılır.

İkincil retarderlar normalde modern ileri kontrolü kamyonlarda kullanılır. Bu nedenle etkisi aracın hızına bağlı olarak değişiklik gösterir. Retarder çalışırken aracın sesinden dolayı duyulmaz, bu nedenle sessiz çalışan parçadır demek yerinde olacaktır.

Retarder Nasıl Çalışır?

Retarder, egzoz valflerinin hareketini değiştirerek motoru bir hava kompresörüne dönüştürür. Motor frenleri aracın aktarma organları boyunca tekerleklere sürtünme üretmek için dizel motorun özelliklerini kullanır. Bu sayede frenlerin soğuk kalması ve acil durumlarda hazır olması sağlanmış olur.

Kısacası retarderlerin amacının aktarma organlarının üretmiş olduğu enerjiyi fren sistemine dönüştürmek ve bu sayede aracın mevcut olan frenlerine olan yükü azaltmaktır. 

Büyük otomobillerin hareket halindeyken nasıl durdukları hep merak edilmiştir. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz donanım ağır vasıtaların fren yaparken ya da yokuş aşağı inerken neden güvenli kaldıklarını açıklamaktadır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/  adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

24.06.2022

Kayıp Ehliyet Nasıl Çıkarılır, Ücreti Nereye Yatırılır 2022

30.03.2020

Sürücü Belgesi Almaya Engel Olacak Suçlar

18.05.2021

E Sınıfı Sürücü Belge Alma Yaşı Kaçtır

23.03.2020

Mitsubishi Markası Tarihi ve Tarihsel Gelişimi