Resmi Plakalar Hangileri? Plaka Renkleri ve Anlamları

ABONE OL
Resmi Plakalar Hangileri - Plaka Renkleri ve Anlamları

Trafiğe yeni çıkan bir sürücü olun ya da yıllardır trafikte araç kullanıyor olun mutlaka etrafınızdan geçen farklı renklerdeki plakaları görmüşsünüzdür. Bazı sürücüler bu renklerin ne anlama geldiğini bilir, ancak bazıları renkleri görse bile bu tip araçların neyi temsil ettiğinin bilgisine sahip değildir. Bu makalemizde trafikte gördüğünüz farklı renklerdeki plakaların ne anlama geldiğini açıkladık.

Trafikte Gördüğümüz Farklı Renklere Sahip Plakaların Anlamları

Trafikte farklı plaka renklerine sahip araçlar vardır. Plaka zorunlu olarak aracın önünde ve arkasında olması gereken bir uygulamadır. Amacı aracın bilgilerine ve aracın sahibinin kişisel bilgilerine ulaşmaktır. Dolayısıyla plakaların renklerinin de kendi içinde anlamları vardır.

Plaka Çeşitleri Nelerdir?

Türkiye’de kullanılan farklı renklerde plakalar vardır. Bunların kategorilerine ayrılması ise aracın diplomatik mi, kamu görevi mi yoksa üst düzey bir yetkiliye ait mi olduğunu göstermesidir. Aşağıda plaka çeşitleri listelenmiştir.

  1. Resmi Plaka
  2. Askeri Araç Plakası
  3. Yeşil Plaka
  4. Sarı Plaka
  5. Sarı Kırmızı Plaka
  6. Kırmızı Beyaz Plaka
  7. Mavi Plaka
  8. Özel Plaka

Resmi Plaka

Resmi plakalar kamuya ait olan araçları ifade eder. Bu araçların plaka renkleri siyahtır. Bakanlıklar, belediyeler ve bu kurumlara bağlı olan diğer kuruluşlardaki araçlar için siyah zemin üzerine beyaz karakterler kullanılır.

Askeri Plaka

Askeri araç plakaları beyaz zemin üzerine siyah karakterdir. Bu plakaların özelliği, askeriyedeki demirbaşı ifade ettiğinden normal plaka numaralarından farklıdır.

Yeşil Plaka

Yeşil plakalar aracın yabancı ülkeye ait olduğunu gösterir. Diplomatik temsilciler tarafından kullanılan bu plakalar özellikle büyük şehirlerde çok fazla görülür.

Sarı Plaka

Sarı plakalar aracın henüz tescil edilmediğini ifade eder. Yani bu araçlar trafiğe geçici süreyle çıkabilirler. Sarı plakaların üzerindeki karakterler siyah renklidir. Sarı renkli plakalar bir hafta, bir ay ya da bir yıllık süreyle verilir.

Sarı Kırmızı Plaka

Sarı kırmızı renkteki plakalar protokol plakası olarak geçer. Üst düzey devlet görevlilerinin kullandığı araçlarda bulunur. Kırmızı zemin üzerine sarı renkte karakterler vardır. Cumhurbaşkanı, TBMM başkanı, Anayasa Mahkemesi Başkanı, Genelkurmay Başkanı, vali ve bakanların makam araçlarında bu plakalar bulunur.

Kırmızı Beyaz Plaka

Emniyet görevlileri, kaymakam ve rektörlere tahsis edilmiş olan plakalardır. Beyaz zemin üzerine kırmızı renkli karakterler bulunur. 

Mavi Plakalar

Emniyet, jandarma ve sahil güvenlik araçlarında mavi plakalar bulunur. Mavi zemin üzerine beyaz karakter vardır.

Özel Plakalar

Adından da anlaşılacağı üzere bu plakaların üzerinde şahısların ya da şirketlerin ismi yazılıdır. İsteyen herkes gerekli şartları karşılaması halinde bu plakayı alabilir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında daha fazla bilgi için https://www.surucukurslari.com/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

29.09.2021

Uzun Yol Sürücülerinin Dinlenme Süresi Ne Kadar

26.08.2020

EDS Nedir - EDS Cezaları Ne Kadardır

18.10.2021

Araba Neden Sürüş Sırasında Güç Kaybeder?

22.10.2021

Şanzıman Filtresi Bakım İpuçları